En del av Sveriges fritidshus kommer aldrig ut på den…

De 10 vanligaste sparkontonamnen
När du sparar pengar på ett sparkonto hos SBAB har du möjlighet att själv namnge kontot. Det kan du göra hos många banker idag. Dock inte hos Skatteverket vad jag vet 🙂 Jag har i alla fall alltid varit en förespråkare av detta. Den psykologiska effekten av att veta vad du sparar till – och även belöningen det ger att faktiskt köpa den där dyra väskan du sparat länge till – bör inte underskattas.
Av ren nyfikenhet har jag tittat på de mest förekommande namnen på konton hos de som sparar hos SBAB. Här är topp 10:
1. Buffert
2. Sparande
3. Sparkonto
4. Huskonto
5. Pension
6. Sparande
7. Semester
8. Sparkonto SBAB
9. Resekonto
10. Spara
Det gläder mig att de flesta verkar ha förstått exakt vad en buffert ska användas till. Sparande till oförutsedda vattenläckage i huset, resan till Thailand och en liten buffert för oväntade händelser är precis vad sparkontot ska användas till. Nummer 5 däremot, ”pension”, oroar mig lite. Har personen i fråga väldigt kort tid kvar till pension, eller rent av kanske redan har gått i pension, då må det vara hänt. Men är kontot ett alternativt sparande eftersom avdragsrätten togs bort förra året, och personen har många år kvar till pension – då är inte ett kontosparande att rekommendera. Dessutom borde vederbörande kanske titta på en kapitalförsäkring, som ger möjligheten till månatliga utbetalningar den dag man går i pension. Det är säkert smidigare.
Nummer 8 är fantastisk. Att påminna sig själv om att det är ett sparkonto i just SBAB, när man de facto sitter inloggad på SBAB:s internetbank, kanske är i överkant. Men det jag hoppas är att personen i fråga har en annan huvudbank med nollränta och har gett sig själv chansen att få lite ränta. Då kanske man behöver påminna sig själv om i vilken bank man har buffertsparandet.
Det bästa du kan göra som bankkund är nämligen att shoppa runt för att få så bra villkor som möjligt. Den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman sade redan 2012 att endast sju procent av bankkunderna hade bytt bank under de tre senaste åren och att det var ett problem. Det har förmodligen inte ändrats nämnvärt. Vilken kategori tillhör du?