3 tips för att förhindra att elräkningen stiger 2017

3 tips för att förhindra att elräkningen stiger 2017

För några veckor sedan offentliggjorde regeringen budgeten för 2017. I den fanns en del saker som påverkar dig som elkonsument. Bland annat aviserades en höjning av energiskatten på el. När höjningen är genomförd innebär det att elräkningen för normalvillan stiger med ca 1000 kr per år eller ca 5 öre per kWh. Höjningen kommer att ske i två steg, i juli 2017 och i början av 2019.

Dessutom har elpriset stigit den senaste tiden. Enligt exempelvis Skellefteå Kraft beror det på flera olika faktorer. Handen på hjärtat, har du koll på hur elpriset utvecklas? Om du bor i villa så borde du, med tanke på hur stor del av dina bostadsutgifter som går till uppvärmning, definitivt ha det.

Här är några tips för att hålla nere elräkningen:

  1. Se till att du har ett bra elavtal. Flera elbolag uppdaterar löpande sina rekommendationer över vilket elpris som är lämpligast just nu. Tänk lite som med bolåneräntorna. Rörligt har historiskt sett varit det bästa alternativet, men har du inte utrymme i din ekonomi för en höjning t ex under vinterhalvåret så kan det vara bra att ”försäkra” sig mot höjningar genom att välja ett fast pris. Se hursomhelst till att välja ett avtal så att du inte betalar det dyraste alternativet, det så kallade ”tillsvidarepriset”.
  2. För att hålla nere din förbrukning krävs medvetenhet. Elräkningen kan vara snårig att läsa och har du den praktiskt inlagd i din internetbank har du kanske inte ens sett en sådan på ett tag. Idag finns det dock flera lite roligare sätt att hålla koll på din förbrukning. Det finns flera appar där du direkt i din smartphone kan följa energiförbrukningen och dessutom få en notifiering om den stiger. Kruxet är att få tag på ditt anläggnings-ID, vilket står just på elräkningen…
  3. Läs på om hur du kan minska din förbrukning. Mycket vet du redan, men är det någon gång det kan vara värt att ta tag i så är det nu. Börja med att göra en energikalkyl på Energimyndighetens hemsida. Där finns praktiska tips kring hur du kan spara energi. Du kan dessutom i de flesta kommuner boka tid hos en oberoende klimat- och energirådgivare. Vilken service!
Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × four =