4 sätt att hantera sabeltandade tigrar och grupptryck

4 sätt att hantera sabeltandade tigrar och grupptryck

Psykologen Niklas Laninge skriver klokt om sparande (och bankers talespersoner) på Psykologifabrikens blogg . Han skriver mycket riktigt att sparande handlar mycket om psykologi och han har ju helt rätt. En punkt som skulle kunna fogas till Niklas lista och som jag funderat mycket på är hur man påverkas av andra. Grupptrycket har en mycket stark påverkan på oss och handlar om djupt rotade primitiva känslor. För den som inte passade in i gruppen på savannen riskerade att ensam få möta den sabeltandade tigern. Ingen lätt match, låt oss anta.

Idag är grupptrycket starkare än någonsin eftersom sociala medier bidragit till exponeringen av vad alla andra har. Uppdateringar om det senaste klädinköpet och den lyckade chartersemestern påverkar oss säkert mer än vi tror. Bilder från kända människors vardag på Instagram får i princip alltid en kommentar i stil med ”var har du köpt din fina tröja, snälla svara”. Då är det lätt att glömma att man tänkt använda sparpengarna till en bostad eller den framtida pensionen.

Jag är den första att erkänna att det är lätt att dras med i allt detta. Det gäller att försöka hitta glädjen i att fylla på sparkontot snarare än att köpa något nytt. Att fylla livet med upplevelser och möten snarare än prylar. Och som Niklas skriver, att se glädjen i det man redan har. Sjukt svårt.

Här är några saker du kan prova:

  • Summera vad du lägger pengar på. Använd budgetverktyg som You need a budget där du enkelt skaffar dig överblick över hur mycket som går åt i respektive kategori. Studera de kategorier som handlar om shopping extra noga. Är det en rimlig summa? För stor? Kan den bli mindre? Utmana dig genom att fundera igenom hur mycket ditt liv skulle påverkas av att köpa färre saker.
  • Testa att inte köpa något alls utöver det mest nödvändiga på en månad. Hur mycket sparutrymme kan du frigöra om du verkligen anstränger dig? Och då snackar vi ansträngning. Vårkläderna har kommit till butikerna och vinterjackan känns säkert plötsligt trist och gammal. Kanske kan du köpa en klädbolags-aktie istället för att köpa de senaste vårkläderna därifrån? Känn stoltheten över att du vinner över köpimpulsen och grupptrycket.
  • Ta ut den summa pengar du har att använda på en månad i kontanter och handla endast med dem. Kanske ger överblicken dig en tankeställare när du ska handla. Forskning har visat att människor spenderar mer pengar när de använder bankkort än när de använder kontanter . Dock måste du ta med dig lärdomarna tillbaka till den digitala penningvärlden efter experimentet. Att bära omkring på stora mängder kontanter är knappast att rekommendera.
  • Skapa ett annat sorts grupptryck runt dig själv. Exempelvis genom att följa personer som har samma mål som du under en period. Kanske sparivrare som Miljonär innan 30, Per Penning eller Stabilekonomi.se? Det finns många likasinnade därute att inspireras av.

Mota den sabeltandade tigern i grind. Det kan du tjäna på.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.