4 sätt att undvika elräkningssmockan

4 sätt att undvika elräkningssmockan

Den kommande säsongen betyder att elementen går för högtryck, att det plötsligt känns lockande att skruva upp golvvärmen i badrummet ett par snäpp och att det kan vara praktiskt att använda motorvärmare till bilen på morgonen. Kort sagt, en högre elförbrukning. Har du koll på vad det gör med elräkningen?

”Passar dig som är aktiv på elmarknaden” skriver ett av elbolagen på sin hemsida om rörligt elpris. Handen på hjärtat, är du aktiv och har koll? I skrivande stund är det rörliga elpriset på elbörsen Nord Pool 50 procent högre än samma dag förra året. Vattenmagasinen har inte fyllts på som väntat och importerad el från Europa är dyrare än vanligt just nu. Framförallt för dig som bor i hus och särskilt för dig som har direktverkande el kan elpriset förstås påverka din boendeekonomi mycket. Har du rörligt elpris och priset stiger, på grund av någon orsak du inte kan påverka, kan det ganska snabbt bli dyrare att konsumera el. Har du utrymme i din privatekonomi är det ju inget problem, men ett fast elpris kan fungera som en försäkring. Inga överraskningar, helt enkelt. Det passar vissa av oss. Här är några sätt att hålla koll på kostnaden:

  1. Ett sätt att påverka kostnaden för el är såklart att se över elförbrukningen. Och då måste du veta hur mycket ditt hushåll förbrukar. På marknaden finns numera många smarta verktyg för att få reda på det. Sök på ordet ”energi” där du brukar handla appar till din smartphone så finns en hel del. Det finns också elmätare eller energimätare som avläser förbrukningen i realtid. Det kan vara ett bra sätt att få upp ögonen för hur mycket du förbrukar och vid vilka tider på dygnet. Det kan ge dig en insikt i vilket elpris du bör välja.
  2. Generella tips som kan sänka din förbrukning finns att läsa på nätet. Energimyndigheten har en bra kalkyl, flera elbolag har tips på sin hemsida och lite vet du förstås redan. Kanske kan du gå och dra ner den där golvvärmen några grader redan nu?
  3. Det finns bolag som erbjuder en fast månadskostnad för både elnät och elen, som Alltid.se
  4. Jämför priset är lätt att göra. Gör det tillsammans med andra hos Kundkraft eller själv på Compricer eller Elskling.se.

Tänk också på att du med val av elbolag kan välja några saker. Om elen kommer från förnyelsebara energikällor. Eller om elbolaget bidrar till behjärtansvärda initiativ, som t ex hos Telge Energi eller God El. Kolla upp ditt bolag redan idag.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.