4 tips för att inte låta bostadsmarknaden styra livet

4 tips för att inte låta bostadsmarknaden styra livet

Jag har flyttat sju gånger i mitt liv. Kanske blir det i mitt liv totalt sett lika många flyttar som för den genomsnittlige svensken. För statistiken visar att vi flyttar 11 gånger i våra liv. Som ung flyttar man oftare, när man har barn i skolåldern lite mer sällan, för att sedan mot slutet av livet flytta någon eller några gånger till. Inget märkligt i det. Men nyligen visade en en rapport från konsultföretaget WSP att flyttintensiteten minskat sedan 2007, särskilt för de unga. 20 % närmare bestämt. Kanske är det som en följd av den vikande konjunkturen under början av perioden, men troligtvis har den alltmer ansträngda situationen på bostadsmarknaden också påverkat. Framförallt under de senaste åren. Det nuvarande läget inbjuder inte direkt till flexibilitet. Svårigheten att få en hyresrätt, särskilt i storstadsregioner, samt höga priser bidrar till att det inte går särskilt snabbt att ändra sina planer. Eller att få bostad på den där studieorten man vill flytta till.

Var fjärde ung person har de facto ändrat sin livsplan på grund av flytthinder, visar en undersökning som min kollega Claudia gjort. Som anledning anger de exempelvis att de inte hittar något att flytta till, att de inte stått i bostadskö länge nog eller att de bostäder de skulle vilja flytta till är för dyra. Det känns sorgligt att människor skulle behöva lägga om sina liv på grund av detta. Det gäller förstås, tråkigt nog, att börja planera i tid för att inte riskera att drabbas. Mina bästa tips kommer här:

  1. Börja tidigt. Helst ska du naturligtvis ha haft förutseende föräldrar som kunde tänka framåt åt dig. Om det inte är så är det bäst att du så fort som möjligt ställer dig i alla bostadsköer som finns, kanske även på orter dit du eventuellt vill flytta. Sök på bostadsköer på nätet. Det finns fler än du spontant tänker på.
  2. Säg till alla i din omgivning att du sparar till en bostad. Du kanske inte ens vill ha delar till en servis i på dina födelsedagar eller i studentpresent, utan bara bidrag till din första egna lägenhet? Berätta det för alla bryllingar och plastpappor i din omgivning.
  3. Om du själv ska spara ihop till en kontantinsats så är det inte säkert att du kan få drömlägenheten direkt. På många orter är det dyrt och du kanske behöver inleda bostadskarriären längre ut än vad du hade tänkt dig. Försök se framåt, det finns tid att avancera inåt. Du ska som sagt flytta många gånger genom livet. Booli gjorde nyligen en intressant analys av tunnelbanenätet och bostadspriserna i Stockholm som riktmärke
  4. Tänk utanför (flytt-)lådan. Behöver du verkligen en egen lägenhet? Kan du tänka dig att bo inneboende eller med kompisar? Fråga bekanta som bor i stora hus eller sätt upp lappar i områden där du kan tänka dig att bo om de kan tänka sig att hyr ut ett rum till dig. Ibland kan större lägenheter som du kan dela med andra bland vara lättare att få tag på.

Ta hand om dig i bostadsdjungeln!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *