4 tips för att räta ut kurvorna i bostadskarriären

4 tips för att räta ut kurvorna i bostadskarriären

Det är inte mycket i livet som alltid går precis som man tänkt. Man kan lägga upp planer, ha förhoppningar, förväntningar och förtröstan. Men ibland kullkastas allt och man måste omvärdera. Det kan gälla resor, middagsbjudningar, relationer och yrkeskarriären. Jag tror även att det måste gälla bostadskarriären. Vill man göra en sådan, måste man lägga upp en tydlig plan – men det är också bra om man har utrymme för att förutsättningarna plötsligt ändras.

Min egen bostadskarriär har varit minst sagt lång och krokig. Den har gått via diverse andrahandslägenheter, flera återvändanden till föräldrahemmet, förstahandskontrakt och så småningom bostadsrätter. Jag har kånkat och burit många flyttkartonger och vissnande krukväxter i mitt liv. Jag har spacklat och målat en hel del väggar. Och till slut blev det riktigt bra. Det här är mina bästa tips för att göra en bostadskarriär:

– Lägg upp en långsiktig plan. Vill du t ex äga ditt boende i eller flytta till större i framtiden, måste du sätta upp en sparplan för det. Spara är kanske tråkigt, men nödvändigt. Inte minst med tanke på dagens bostadsmarknad.

– Försök hitta bostadsområden där priserna inte är så höga nu, men kan stiga på sikt. Studera detaljplaner, titta var infrastruktur ska byggas och var det finns goda kommunikationsmöjligheter. Städer växer!

– Äger du idag kan du se till att amortera så mycket du mäktar med. På sikt skapar du ett sparutrymme som kan ta dig vidare i bostadskarriären.

– Köp en lägenhet med renoveringsbehov och renovera den själv. På så sätt kan du göra en liten vinst att ta med in i nästa boende.

Lycka till med din bostadskarriär!

Emma

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.