5 tips för att leva ekonomiskt men inte snålt

5 tips för att leva ekonomiskt men inte snålt

Jag har arbetat ett tag med privat- och boendeekonomiska frågor och försökt att uppmuntra människor till kloka ekonomiska beslut. Påfallande ofta får jag frågan om jag lever som jag lär. Svaret är förhållandevis enkelt: om jag inte själv trodde någorlunda på det jag försöker förmedla så skulle det inte blir trovärdigt. Men jag är ingen asket. Jag unnar mig saker. Jag reser. Jag vill gärna vara en generös person och så vidare. Men jag tänker att det handlar om två saker när det gäller att leva ekonomiskt: 1) att tänka efter före och 2) att prioritera.

En amerikansk beteendevetare har exempelvis visat att många konsumenter som tillfrågas när de kommer ut från affären, ofta inte minns alla saker de lagt ner i varukorgen. Särskilt svårt att minnas är de där impulsköpen som lätt hamnar i korgen, t ex det där paketet med värmeljus eller servetter man ofta köper på Ikea. Det är ju så billigt. Så för att förekomma impulsköpandet, och därmed onödiga utgifter, handlar det om att tänka efter före. Här är mina bästa tips:

  • Sätt upp en sparplan, men offra inte livet här och nu. Jag försöker att dra in på saker som inte är nödvändiga, men det betyder inte att jag tackar nej till en utekväll eller aldrig köper nya kläder. Det är viktigt att njuta av livet och för det krävs det en del pengar. Men du kanske inte behöver haka på varje ny klädtrend eller äta ute flera gånger per vecka. Välj dina tillfällen.
  • Du behöver inte ha ett oöverskådligt Excel-ark med en detaljerad budget. Så länge du sparar på en rimlig nivå i förhållande till min inkomst, och sätter av de pengarna innan du börjar konsumera så tycker jag att det räcker. Det kan vara bra att göra en avstämning med exempelvis Tink då och då, men att hålla detaljerad koll tycker inte jag är nödvändigt. Warren Buffett lär exempelvis ha sagt ungefär: ”do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”. Håll dig till det så räcker det långt.
  • Läs på. Jag läser mycket om privatekonomi. Böcker, tidningar, bloggar och Twitter räcker för att hålla dig uppdaterad och kan ge dig välbehövlig inspiration. Här är några amerikanska exempel: Becoming Minimalist och Mr Money Mustache
  • Försök att inte jämföra dig med andra. Det kommer alltid att finnas människor som har mer pengar än du. Eller som väljer att spendera mer än du. Jämför dig inte, utan håll dig till din plan. Du kan ändå aldrig vinna över andra, bara över dig själv.
  • Ha en plan för dina pengar. Psykologiskt är det väldigt viktigt att du har en plan för pengarna, både det som ska spara på kort och på lång sikt. Jag har t ex döpt mina olika buffertkonton till ändamålet, vilket gör det lättare att veta vad de är till för och hur mycket pengar som behöver finnas där.

Snart är 2015 slut. Men hur det ekonomiska året 2016 ska bli, har du fortfarande makt att bestämma över.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.