6 tips för att leva den amerikanska drömmen på budget

6 tips för att leva den amerikanska drömmen på budget

Det sägs att allt är stort i USA. Läskmuggarna på hamburgerrestaurangerna, bilarna, sängarna och husen. Och efter att nyligen ha återvänt efter en månads semester i Florida kan jag intyga att allt det där stämmer. Även det om husen. En stor carport med plats för två bilar, stora sängar och mycket svängrum i badrummet, gärna med dubbla handfat, verkar vara något många amerikaner föredrar.

Men det är något annat som tenderar att bli stort när man är iväg på semester i USA (och andra länder för den delen). Och det är utgiftskontot. Visst är bensinen en fjärdedel så dyr som hemma. Och äter du bara snabbmat är det billigt att äta ute. Men är man på semester vill man inte snåla. Och av någon mystisk anledning känner du ett plötsligt sug att köpa ett delfin-mjukdjur till barnen (jag som ofta svurit över alla oanvända gosedjur som ligger och skräpar hemma). Eller en milkshake en onsdagseftermiddag. De regler som råder hemma gäller plötsligt inte längre. Det säger sig självt att kostnaderna stiger.

För att ändå försöka hålla budgeten på semestern kommer här 6 tips som jag använde mig av:

  1. Vi bodde under majoriteten av resan i självhushåll med möjlighet att laga egen mat. Det kan spara mycket pengar (och tid) att slänga ihop en snabb lunch när man tar en paus från poolen eller strandbadet. Barnen föredrar många gånger en enkel varmkorv framför restaurangmat som ändå inte smakar eller ser ut som hemma. Att packa en enkel mellanmålsväska med lite frukt och vatten gör också att du undviker onödiga matinköp när du är på utflykt.
  2. Vi fixade boende hemifrån Sverige. Det finns en rad uthyrningssajter att tillgå och är du ute i god tid går det att hitta mycket prisvärda alternativ. Att hyra hus av en privatperson, som vi gjorde under en del av resan, kan öppna för en rolig kontakt med amerikaner. Min uppfattning är att de allra flesta amerikaner är väldigt sociala och intresserade av nya människor.
  3. Om du reser tillsammans med andra, som vi gjorde, var öppna med hur ni tänker med utgifter inför resan. Vi hade pratat mycket med vårt resesällskap om ungefär vad resan skulle kosta. Tänker ni ungefär likadant kring detta blir det lättare när ni är på resmålet. Vet ni t ex att ni har olika budget eller prioriteringar behöver ni inte känna att ni behöver hänga med på allt den andra familjen gör.
  4. Det hjälper att redan hemifrån Sverige försöka göra en ungefärlig budget för resan. Då kan du göra avstämningar under resans gång och se hur det ser ut. Det är enkelt att idag hålla koll med wi-fi och mobilbanken.
  5. När du köper kläder utomlands finns alltid faran att du är i ”semester-mode”, vilket gör att du riskerar att köpa saker du aldrig hade köpt hemma. I Florida är klimatet nästan alltid shorts och linne. Hemma är det högst några veckor om året som vädret tillåter det. Modet kan också vara ganska annorlunda mot hemma. Fladdriga kostymer i amerikanskt snitt är inte det du använder hemma, även om det är billigt. Bestäm dig redan innan du kommer till t ex en outlet utomlands för vad du verkligen behöver. I mitt fall hade jag bestämt att titta på en ny väska (min gamla var trasig), ett tidlöst jobb-plagg från en i vanliga fall svindyr märkeskedja och träningskläder från en känd sportkedja.
  6. I Florida finns många nöjesparker där bara inträdet kostar nästan 4 000 kr för fyra personer. Bestäm er redan innan för hur många ni ska besöka och berätta även det för barnen så att de vet vad som gäller. Många gånger är det heller inte de häftigaste attraktionerna som blir det mest beständiga minnena. Jag är övertygad om att det mina barn kommer att prata mycket om är den gång vi av misstag fick in en gigantisk trollslända i bilen (vild panik) eller när vi alla engagerade oss i att försöka fånga en geckoödla (typ omöjligt). Eller bara minnas det faktum att vi alla var tillsammans hela dagarna.

Har du andra tips för att hålla budgeten på semestern?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *