7 tips för din privat- och boendeekonomi 2017

7 tips för din privat- och boendeekonomi 2017

Imorse summerade jag det privatekonomiska året 2016 och blickade framåt mot 2017 i SVT Gomorron Sverige. Det fanns mycket spännande att prata om eftersom året som gått var händelserikt på många sätt. För er som sparade på börsen var det säkerligen lite pirrigt i början av året, under Brexit-omröstningen och USA-valet. Men totalt sett var 2016 ändå ett positivt år för börsen som helhet. För femte året i rad.

På bostadsmarknaden hände också en hel del. Amorteringskravet som infördes den 1 juni fick många att gå till banken för att göra förändringar i sista stund inför det. Därefter tvistar de lärde om hur stor effekt det har haft på prisutvecklingen, men prisuppgången är ungefär hälften av föregående års. För boendeekonomin i övrigt halverades RUT-avdraget och ROT-avdraget sänktes. Det förstnämnda hade kanske inte så stor effekt eftersom mycket få kommit upp i maxtaket, men bygghandeln menar att de sett en effekt av ROT-avdraget. Fler bygger mer själva än tidigare.

Om du mot förmodan ännu inte slutat spara till pensionen enligt de gamla avdragsmöjligheterna är det hög tid att sluta nu. Annars beskattas du dubbelt.

Men nu är 2016 snart slut och vi går ett nytt år till mötes. Här är några nyheter för nästa år:

Boendeekonomin:

  • För dig som gillar tanken på att laga snarare än köpa nytt får du nu ökade ekonomiska incitament att göra det. Momsen på reparationer av cyklar, skor, kläder och lädervaror halveras, vilket gör det något billigare att laga dem. Om en vitvara i ditt hem går sönder går det under nästa år att utnyttja RUT-avdraget till arbetskostnaden. Se till att använda en reparatör med F-skattsedel och att du får avdraget på fakturan.
  • Taket för uppskovsbelopp vid försäljning av privatbostäder tas bort. Det innebär att du nu får göra uppskov med skatten för hela vinsten vid en försäljning av en privatbostad. Förändringen är tidsbegränsad och gäller försäljningar under perioden 21 juni 2016 till 30 juni 2020. Syftet med detta är att öka rörligheten på bostadsmarknaden och att även de som har gjort stora vinster i sina bostäder ska få större incitament att sälja sin bostad. Om du säljer och köper en billigare bostad blir även metoden för att beräkna uppskovsbeloppet generösare. Tänk dock på att när bolåneräntorna är så låga kan det vara bättre att betala av skatten direkt. Räkna efter och fundera hur det ser ut för just din ekonomi.

Privatekonomin:

  • Fler får betala statlig skatt eftersom skiktgränsen för statlig skatt inte räknas upp lika mycket som den brukar. Det påverkar sig som ligger precis på gränsen för det, enligt Skatteverket preliminärt vid 36 575 kr/månad. Fler får också betala s k värnskatt, den gränsen går strax över 53 000 kr/månad. Totalt rör det sig bara om en knapp hundralapp i månaden, 1 160 kr per år.
  • Det blir en något högre gräns för avdrag för resor till arbetet, från 10 000 kr till 11 000 kr. Den gränsen justeras upp med jämna mellanrum, senast 2011/2012.
  • För dig som är ung och får hål i tänderna av knäcken under jul så blir det glädjande nog en höjd åldersgräns för gratis tandvård. Gränsen höjs till 21 år och kommer att höjas till 23 år under 2018. För äldre är öppenvården numera gratis för dig som fyllt 85. Tandvårdsbidraget förstärks även för äldre.
  • Glöm inte att snarast leta upp alla mynt som ligger under madrassen och i lådor därhemma. Varje svensk har i genomsnitt 779 kr i mynt hemma. Den 30 juni 2017 upphör 1- och 5-kronan att vara giltiga betalningsmedel och kan därefter betraktas som metallskrot. Även den gamla 100- och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga samma datum.

Att göra så fort som möjligt:

  • Räntan på skattekontot tas bort den 1 januari 2017. Flytta de pengar du eventuellt har där till en bank som ger lite ränta. De finns om man letar lite. Även om räntan förblir låg även under 2017 så är lite ränta bättre än ingen ränta alls. Detta gäller förstås även om du har pengar på ett konto som ger noll i ränta.

Som vanligt är det bra att ha lite koll på sin privatekonomi. Använd de sista dagarna av helgerna till att göra en liten plan för nästa år. Skissa på olika scenarier så att ni är förberedda. Klarar ni att en av er blir sjuk eller arbetslös? Hur ser semesterplanerna ut? Börja buffertspara till det redan nu. Var ska ni bo när ni blir pensionärer? Starta drömkontot! Inga drömmar är omöjliga, det behövs bara att du planerar i god tid för dem.

Gott slut och gott nytt år!

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published.