6 tips för en god ekonomi 2016

6 tips för en god ekonomi 2016

Ni har vid det här laget säkert hört till leda att julhandeln med största sannolikhet kommer att slå nya rekord i år. Men faktum är att vår senaste julklappsundersökning visar på just det. Julklapparna får i genomsnitt kosta mer och fler personer jämfört med förra året säger att de kommer att lägga mer pengar på sina julklappsinköp totalt sett. Det är i sig inget konstigt. Räntorna och därmed bostadskostnaderna är fortsatt låga, och för dem som har haft jobb har jobbskatteavdragen bidragit till att många upplever sig ha en god ekonomi.

Men det knepiga med att ha det bra här och nu, är att man kanske inte vill eller har lust att tänka på att tiderna kan förändras. Många ekonomer, däribland vår egen Tor Borg, säger att räntehöjningar mycket väl kan komma redan under 2017. Och en del kommuner, bl a Stockholm, Uppsala, Örebro, Motala och Oskarshamn, har aviserat skattehöjningar under nästa år. Det kommer att påverka din privatekonomi. Så för att vara förberedd och skapa en krockkudde i din ekonomi kommer här några förslag på vad du kan använda det goda utrymmet i din ekonomi till redan nu:

 1. Sätt undan (minst) tre månadslöner, netto efter skatt, på ett konto så att du har pengar att ta av om du tappar datorn i golvet, biter sönder en tand på julknäcken eller om golvvärmen i huset går sönder.
 2. Om du har bil är det klokt att ha ett ”bilkonto” där du sätter undan motsvarande det som service och underhåll kostade under året. Ta höjd för nya däck, ny bilbarnstol eller om något oförutsett inträffar. Det kostar alltid mer än man tror att ha bil. Överkurs är att även sätta av för värdeminskningen.
 3. Ett långsiktigt sparande till barnen eller dig själv ska du spara i på aktiemarknaden. Är du inte insatt i aktier, finns billiga indexfonder eller färdiga strategier att följa på exempelvis Börsdata.
 4. Låtsas att räntan har gått upp till 3,5 % och sätt av skillnaden mellan det du betalar idag och den nya räntekostnaden på ett sparkonto. Det blir ett bra stresstest av din ekonomi och pengarna kan du efter ett år använda för att amortera eller för att föra över till dina olika sparkonton.
 5. Skapa ett ”guldkantskonto”. Med exempelvis Tink kan du lätt få fram vad du spenderade på restaurangbesök, kläder och frisören under året. Dela den summan i 12 och spara motsvarande belopp på ett konto varje månad. De här pengarna ska användas, men det är dels bra sätt att bli varse vad du lägger på nöjen, dels ett sätt att inte belasta ditt månatliga kassaflöde.
 6. Slutligen: julklappskontot. Det är inte mycket vi kan vara säkra på här i livet, men vi vet att julafton kommer att infalla den 24 december 2016. Summera årets julklappsinköp, lägg på lite till, och dela summan i 11. Börja sedan månadsspara till nästa års jul redan när januarilönen kommer. Tänk vad härligt det ska kännas nästa år när du har ditt julklappskonto att använda!
Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Kommentarer
 1. Reine at 01:10

  Det står i titeln att artikeln ska handla om 5 tips men det är 6 punkter i texten? Kan ekonomen inte räkna?

  Det står inte hur man ska förvalta pengarna under spartiden. Sätter man in dem på traditionella spar/transaktionskonton så minskar värdet på pengarna över tid om man tar hänsyn till inflationen samt att vanliga bankkonton idag inte har någon sparränta. En komplettering med (oberoende) förslag på lämpliga sätt att spara/förvara dessa pengar under spartiden vore trevligt.

  Punkt 5 belastar faktiskt ditt månatliga kassaflöde men eftersom det läggs undan lika mycket varje månad till ett konto så blir flödet mer jämt över tid. Fördelen med att dedikera pengar varje månad är att man kan hålla ner kostnader när man blir mer medveten om sina utgifter och kan då göra mer aktiva val. Ser man samtidigt över sina kostnader så kan man säkert också ta bort sånt som är onödigt dyrt och kan för en billigare peng få samma guldkant genom att välja billigare likvärdiga alternativ.

  • Emma Persson at 13:13

   Hej! Tack för din kommentar. Ekonomen kan räkna, men har lite bråttom ibland.. 🙂 Du har rätt, jag ändrar rubriken! Vad det gäller inflationen så har du också rätt, men dels är den ganska låg just nu, dels så tycker jag att man med just buffert-pengarna ska ha dem tillgängliga och inte riskera en värdeminskning genom att placera dem. Det finns absolut konton som har ränta idag, t ex sparkontot hos SBAB. Kloka tankar om guldkanten på vardagen, jag tror verkligen att det är bra att få en insikt där! Ett jämnare flöde och en aktiv kontroll är A och O i vardagsekonomin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *