Åsikter i Almedalen

Åsikter i Almedalen

Nu åker jag strax hem från årets Almedalsvecka. Det har varit en intensiv vecka med många nya insikter, diskussioner och insamlad kunskap. Jag och mina kollegor är på plats för att diskutera frågor som är viktiga för oss, för våra och andra bankers kunder och för samhället i stort. Vi har träffat beslutsfattare, debattörer, intresseorganisationer och företag och aktivt deltagit i seminarier och paneldebatter.

I paneldebatter har jag exempelvis diskuterat om hyresrätten fyller en funktion på framtidens bostadsmarknad hos bostadsföretaget Riksbyggen. I samband med seminariet redovisade Riksbyggen en undersökning som visar att människors syn på hyresrätten är tudelad. Många tycker att den behövs och att det ska byggas fler, men en hög andel människor tycker å andra sidan inte att det är en prisvärd boendeform och att den har lägre status än bostadsrätten.

Min uppfattning är att hyresrätten verkligen fyller en viktig funktion på bostadsmarknaden. Den behövs för att underlätta för människor att studera, söka jobb på annan ort och för de som av andra skäl har ett kortare boendeperspektiv. Men jag tycker också att rörligheten mellan upplåtelseformer måste öka. Att ett hyresboende inte blir den långsiktiga lösningen om man inte vill. I en undersökning SBAB nyligen gjorde om unga människors boendepreferenser så vill 9 av 10 unga i framtiden äga sitt boende. För att göra det möjligt behöver vi underlätta för människor att både bo och ha möjligheten att spara till nästa steg i bostadskarriären.

I en annan panel, hos byggföretaget Veidekke, diskuterade jag och mina panelkollegor unga och bostadsmarknaden. En rapport från Veidekke visar att Sverige ligger en bit efter många andra jämförbara länder när det gäller att underlätta för unga människor att äga sitt boende. Norge, Nederländerna och Storbritannien är exempel på länder där det finns antingen subventionerat bosparande eller statlig finansieringshjälp till kontantinsatsen eller hjälp med själva bolånet. 

SBAB har tidigare visat att fler unga visserligen sparar till sitt boende. Andelen som gör det har ökat från 40 procent 2009 till 52 procent idag. Men det kommer inte att räcka för alla. Priserna har ökat kraftigt och därmed kapitalet som krävs för att klara kontantinsatsen. Jag tror att vi skulle vinna på att hjälpa unga att börja spara tidigare. Eller deras föräldrar.

Almedalen är en plats att påverka ifrån. Men det finns fler. Följ oss här på bloggen eller i sociala medier och häng med i diskussionerna. Jag vill veta vad ni tycker.

min och SBAB:s Twitter hittar ni fler bilder och insikter från våra och andras seminarier i Almedalen.

Njut av sommaren!

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × one =