Att bygga eller inte bygga för kärnfamiljen – det är frågan

Att bygga eller inte bygga för kärnfamiljen – det är frågan

På Mäklarmässan förra veckan lyssnade jag på ett spännande anförande av arkitekten Emma Jonsteg. Emma och hennes kollegor på Utopia Arkitekter har tagit fram en ny boendeform som de kallar KomBo, ett slags kollektiv- eller kompisboende. Idén grundar sig i tron på att vi måste börja utmana de byggnadsregler som finns för att bättre passa de nya familjekonstruktioner som blir allt vanligare. Kärnfamiljen som fenomen kompletteras av nya typer av familjer som blir allt vanligare. Varannan veckas-föräldrar, regnbågsfamiljer och familjer som ena veckan har fem barn och nästa inga. Dessutom, i bostadsbristens kölvatten, letar människor efter alternativa boendeformer. Ett sätt att hålla kostnaden nere och kanske slippa bo ensam.

Jag håller med om att det är precis så här vi behöver börja tänka. Nytt. Kreativt. Utanför boxen. De byggnadsregler och normer som finns är knappast anpassade efter dagens situation. Behöver verkligen alla lägenheter över 55 kvadrat ett föräldrasovrum med plats för spjälsäng, så som reglerna just nu påbjuder? Vår tid består av både nya familjekonstellationer och bostadsbrist – framförallt för vissa grupper. Bostadsmarknadens prisuppgång och utbudsbrist stänger ute många från densamma och vi behöver och kommer att behöva släppa in fler. Immigrationen och babyboomen under 90-talet gör att bostadsmarknaden kommer att behöva utstå ökade efterfrågetryck och det gäller att kunna anpassa den efter det.

Ett annat kreativt tänkande står Sundbyberg för. De har skapat ett alternativt studentboende av förbrukade fraktcontainrar. Knappast vad Malcolm McLean hade tänkt när han 1956 kom på idén med en metallåda som kunde fraktas världen över. Jag hoppas fler vågar tänka på fler sätt som kan möjliggöra fler boendeformer framöver. Det finns över 17 miljoner fraktcontainrar i världen, så det finns gott om möjligheter.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.