Att pendla till Stockholm: 7 saker att tänka på

Att pendla till Stockholm: 7 saker att tänka på

– Kolla vilket stort hus vi kan få med pool och allt! En kompis räckte över sin mobiltelefon och visade mig en bostadsannons hon hade hittat. Ett stort, vackert trähus med altan och dignande äppelträd uppenbarade sig. Det var bara det att huset inte låg i Stockholm där min kompis nu bor med sin familj, utan i Västerås. Min kompis är nämligen ursprungligen därifrån och när nu familjen snart behöver ett större boende känns det plötsligt aktuellt för henne att söka även på hemorten. Det är inte så konstigt i sig. Medelslutpriset för en villa i Stockholm är nu enligt Booli 6,3 miljoner. Och trots att priset är så högt måste man ofta kompromissa med både storlek, standard och läge.

En sammanställning jag har gjort tillsammans med Booli visar att pendla in till Stockholm från en av orterna i Mälardalen mycket riktigt kan sänka boendekostnaden per månad med flera tusen kronor. Detta förstås eftersom villapriserna i de närliggande regionerna är flera miljoner kronor lägre än i Stockholm. Stockholmarnas sökningar på bostäder hos Booli talar också sitt tydliga språk: många kan tänka sig att flytta längre från Stockholm.

Här är vår sammanställning över de mest populära pendlarorterna att söka bostad på och hur stor skillnad det blir i månadsutgift för boende:

Boendeutgift skillnad Stockholm pendlingsorter

Att bestämma sig för att flytta utanför Stockholm kräver förstås en noggrann kalkyl och det är inte bara bostadsutgiften ni behöver tänka på. Det här är några saker att tänka på:

 • Flera av orterna vet förstås om att de är potentiella pendlarorter. Många har sammanställt bra webbsidor där allt fakta för hugade inflyttare finns samlad på ett och samma ställe.
 • Kommunalskatten är högre på de orter vi undersökt, vilket är viktigt att ta med i beräkningen. På sajten Ekonomifakta finns en bra kalkyl för det.
 • Nyligen blev det klart att Mälardalsregionens samverkansbolag, Mälab, sluter ett nytt avtal med SJ som kommer att ge pendlarna en ökad turtäthet och för en del orter bättre priser. Undersök hur det ser ut för just den ort ni planerar att flytta till även om det ligger en bit bort att de nya priserna slår igenom.
 • Om ni är två som flyttar, ska båda jobba kvar i Stockholm eller kommer en av er jobba på den nya orten? Undersök löneläge och möjligheterna på arbetsmarknaden dit ni ska flytta.
 • Klarar ni er med en bil om ni flyttar, eller behöver ni en till för att få ihop vardagspusslet? På Konsumentverkets Bilsvar går det att få svar på hur mycket olika modeller kostar per månad.
 • Det kan vara bra att ha hjälp med att hämta och lämna barnen i barnomsorgen. För min vän som har anhöriga i Västerås blir det enklare, men om ni inte känner någon på orten behöver ni kanske anlita hjälp. Just nu medges rutavdrag för barnpassningstjänster, men vad händer om möjligheterna för skatteavdrag förändras? Räkna på det!
 • Eftersom det här är en blogg om boendeekonomi så tänker jag att jag håller mig mest till det. Men det är förstås viktigt att tänka igenom vad flytten innebär känslomässigt, socialt och emotionellt. Det finns studier som visar att långväga pendlare upplever en högre stress än andra. Fundera över om ni kan underlätta er situation genom att jobba på distans, ta ett arbete på orten eller ha flexibla arbetstider. Låt alla i familjen komma till tals. En förändring av det här slaget kan vara pirrigt, jobbigt men också roligt!

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Kommentarer
  • Emma Persson at 10:49

   Hej! Just i den här uppställningen ville vi ha orter dit det krävs pendlarkort för att ta sig. Till Gnesta kan man åka på SL-kort. Vi får säkert anledning att återkomma kring fler orter i framtiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *