Bättre ekonomi på 30 minuter

Bättre ekonomi på 30 minuter

I vår senaste undersökning om sparande framkommer det att svenskar i allmänhet inte är särskilt aktiva med sin privatekonomi. Jag drar den slutsatsen eftersom nästan hälften, 44 procent, uppger att de bara har sparkonto hos sin huvudbank. Trots att det på den svenska bankmarknaden nu finns så många aktörer och det är väldigt lätt att flytta sina pengar så väljer många den enkla vägen. Tiotusenkronorsfrågan är: varför? Tre svar sticker i alla fall ut i vår undersökning:

”Nej, jag har inte jämfört aktörer då skillnaderna är små och det gäller så lite pengar ändå” (svarsandel 29 procent).

I de lågräntetider som vi nu lever i är det inte särskilt höga räntor på sparkonton. Men det är i alla fall pengar. Och hur lite ränta du än får, så är det en ganska bra timpenning för en manöver som tar dig 3 minuter att göra över nätet. Dessutom finns ränta-på-ränta-effekten, vilket i korthet betyder att du inte bara får ränta på ditt insatta kapital, utan även på räntan. Och fjolårets ränta. Det innebär, över tid, att du får mer än den listförda räntan på dina pengar. Även små summor är bättre än inga summor som säkert Warren Buffett har sagt någon gång. Eller inte.

 ”Jag har jämfört lite grann men borde kanske lagt mer tid på det” (24 procent).

Internet är ett fantastiskt verktyg för prisjämförelser. Att söka på nätet efter den billigaste mobiltelefonen eller platt-tv:n är numera vardagsmat för de flesta. Pricerunner.se har t ex 1,7 miljoner unika besökare varje månad. Glädjande nog finns det motsvarande tjänster för sparande. Det enklaste sättet är att söka fram en oberoende prisjämförelsetjänst för att hitta den bank som har den bästa räntan. Öppna därefter ett konto över nätet hos den banken och flytta sparpengarna från din nuvarande bank. Totalt tar denna manöver dig en halvtimme. Den tiden har du.

”Nej, jag har inte ork/förmåga att sätta mig in i sådana frågor” (14 procent). 

Det här är inte en manöver som kräver att du kommer ihåg Pythagoras sats från högstadiets matematiklektioner eller förstår hur pensionssystemet fungerar. Detta är bland det enklaste och snabbaste du kan göra för att få lite avkastning på ditt sparande. Det är dina pengar värda.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.