Gå inte back på Black Friday

Gå inte back på Black Friday

Vi har tagit till oss många amerikanska traditioner i Sverige. Coca-cola, jultomten, halloween och Netflix är numera en del av vår vardag, av anledningar som vi kan reda ut i ett annat inlägg. Men när det gäller Black Friday känner i alla fall jag att det har kommit till en gräns för mig. Black Friday är en klämdag efter den amerikanska högtiden Thanksgiving som utnyttjats av detaljhandelskedjor för att sätta igång julhandeln med en storslagen rea och erbjudanden. Namnet anspelar på att röda siffror i affärernas bokslut under denna dag vänds till svarta – 36 miljoner amerikaner planerar att shoppa under helgen, så det finns säkert en stor möjlighet att det blir så.

Men är det här verkligen en tradition vi bör anamma i Sverige? Jag är tveksam. Rea är ofta ett sätt att spendera mer pengar än du tänkt. Det finns risk att man köper saker men inte behöver eller tänkt göra annars. Martin Svendsen, som forskar kring konsumtion och marknad vid Stockholms universitet, uttrycker det bra i en artikel på svt.se. Martin menar att hela fenomenet att sänka priset och rea ut saker handlar om att: “- man skapar en känsla av bristsituation som leder till en stress att köpa något som man kanske inte egentligen hade tänkt sig”. Precis så är det. Här är 3 saker att tänka på så att du inte riskerar att falla i rea-träsket:

– Gör en lista på saker du verkligen behöver i en antecknings-app i mobilen, Anylist är ett bra exempel. Med hjälp av den kan du dessutom dela listor med familjemedlemmar så att alla är uppdaterade på vad som behövs. På en egen lista kan du skriva ner kläder som gått sönder, böcker du vill läsa, eller julklappar som du behöver köpa. Håll dig till listan och köp inte något utöver den.

– Köp inte saker på rea som du inte hade kunnat tänka dig att köpa till riktpris. Hur ofta har man inte stått där med en topp på rea och tänkt att “jaa, det är en galen färg och lite liten är den kanske, men den är ju så billig?”. Nej, du kommer inte att använda den särskilt mycket – och då blir den ändå dyr per användning.

– Åk inte till köpcenter för nöjes skull. Köpcenter satsar ofta idag på många andra nöjen än affärer, t ex biografer och restauranger. De gör det för att de vet att när du väl är där, är risken stor att du faller för frestelsen att köpa något som du inte planerat och budgeterat för. Det finns så många andra nöjen och tillfällen att umgås.

Shoppa genomtänkt och utifrån verkliga behov i helgen.

Trevlig helg!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =