Blommor, bin och privatekonomi

Blommor, bin och privatekonomi

Idag måste du ta ställning till en lång rad ekonomiska beslut i ditt liv. Du ska välja elbolag, försäkringsbolag, pensionsförvaltare och kanske även bolånebank. Du ska värja dig mot reklam om konsumtionslån, klara en alltmer digital pengahantering och förstå konsekvenserna av att inte betala räkningar i tid. Saknar du då de grundläggande kunskaperna kan det bli svårt att fatta genomtänkta beslut kring allt detta.

En nyligen genomförd undersökning av Finansinspektionen visar att var tredje ung människa som ska flytta hemifrån inte anser att de har tillräckliga kunskaper om ekonomi. Det innebär att de inte är särskilt rustade för en alltmer komplex och digital finansiell verklighet.

Orsakerna till detta är flera. Dels är undervisningen i privatekonomi i skolan starkt begränsad och för en undanskymd tillvaro, ofta inom ramen för hemkunskapsundervisningen. I skolans värld slåss många ämnen om uppmärksamheten och tiden och det är förstås mycket annat som är viktigt att lära sig. En annan orsak är att föräldrar många gånger inte anser att de själva har kunskaperna som krävs för att lära ut privatekonomi till sina barn. Det finns dock många möjligheter idag att lära sig mer och läsa på. Eller varför inte ta hjälp av en släkting eller vän som kan mer? Samtalet om privatekonomi med sina barn borde ha samma prioritet som samtalet om blommor och bin.

I en undersökning som SBAB har gjort visar det sig att det tycks råda en viss förvirring kring begreppen snittränta och listränta. Läs mer hos min kollega Tor. Trots att ambitionen med införandet av snittränta var just att stärka konsumentens informationsunderläge visar det sig inte ha haft önskvärd effekt. Förstår du inte begreppen blir det svårare att jämföra olika bolåneaktörer. Ytterligare en av konsekvenserna med att inte förstå tillräckligt med privatekonomi.

Nedan finns några tips på ställen där det finns mer kunskap att hämta. Utnyttja dem.

Grundkurs i bolån: Bolåneskolan
Onlinehjälp med frågor om köp, villkor, reklamationer mm: Hallå konsument
Objektiv vägledning om bank och försäkring: Konsumenternas.se

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.