Börsturbulens: hur bör du som har bolån agera?

Börsturbulens: hur bör du som har bolån agera?

Kina skakar till och efterskalven på många andra marknader får just nu oron att växa bland investerare. Som vanligt gäller råden för vanliga sparare: få inte panik om du sparar långsiktigt, månadsspara är ett bra sätt att sprida riskerna och lägg inte alla ägg i samma korg (tillgångsslag, bolag eller marknader).

Men hur påverkar denna tillfälliga oro dina boräntor? I det korta perspektivet förmodligen inte så mycket. Men beroende på hur lång och djup krisen blir i världen kan det påverka den svenska ekonomin. Och Riksbanken kan därmed komma att behöva justera sin räntebana för att försvara inflationsmålet. Men om detta vet man inte så mycket i dagsläget. För dig som har höga bolån gäller det ungefär samma råd som för sparare på börsen: sprid riskerna, ha inte för hög andel boendekostnad i förhållande till disponibel inkomst och lägg inte alla ägg i samma korg (bara rörliga räntor).

En för hög andel rörliga räntor hos befolkningen som helhet kan påverka den svenska ekonomin. Men en för hög andel rörliga räntor innebär också en högre risk för din egen privatekonomi. Det är lätt att lockas till att ha rörliga räntor eftersom de just nu är låga. Dessutom har du kanske hört att det historiskt sett har lönat sig att ha rörliga räntor. Men jag tycker inte att rörliga räntor är för alla. Det gäller främst dem som har en hushållsinkomst som klarar svängningar och har ett visst utrymme för oförutsedda händelser, t ex en buffert eller annat sparkapital. För alla andra kan en viss spridning vara att föredra. Dela upp dina bolån i olika räntebindningstider så slipper du oroa dig för tillfälliga orosmoln i världsekonomin och att din ekonomi kan komma att förändras drastiskt om räntorna stiger. Eller om du blir sjuk eller arbetslös.

Bor du i bostadsrätt bör du dessutom ha koll på bindningstiderna på din bostadsrättsförenings lån. Du har en andel även av dessa och din månadsavgift kan påverkas av en ränteuppgång om andelen rörliga räntor är hög. Ett annat alternativ för den orolige kan vara att spara skillnaden mellan rörliga räntan just nu och en ränta på t ex 4 %. Då har du en buffert att ta av när räntan stiger. Men det gäller dig som verkligen har disciplin att inte röra dessa pengar.

Frågan om bundna och rörliga räntor har varit aktuell sedan Jesus drev ut månglarna ur templet. Och det är sannerligen inte lätt. Flera faktorer spelar in. Men är du orolig just nu, är mitt stalltips att du har för mycket rörliga bolån och kanske tillhör de där hushållen som bör se upp. Personligen tycker jag att det vore kul om Lenovium lyckas med sin finansieringsrunda. Bakom tjänsten ligger två KTH-studenter som har tagit fram en matematisk algoritm för den optimala mixen av bunden och rörlig ränta. Det vore spännande att se vad den kan göra.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Kommentarer
  1. Stefan at 14:05

    Hej,

    Jag tycker personligen att det är svårt att läsa grå text mot vit bakgrund, lite mer svärta i texten vore välkommet.

    Intressant text annars även om jag tycker rörlig + buffert är det minst riskfyllda sättet att låna för de flesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.