Brexit, börsen och sparkontot – hur ska jag tänka nu?

Brexit, börsen och sparkontot – hur ska jag tänka nu?

Det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen heter det ju som bekant. Och just nu blir förmodligen karusellen boräntorna och börsen och sparkonton gungorna. Att Storbritannien inte vill vara med och leka mer kan innebära att räntorna förblir låga under lång tid framöver. Bra för er som har bolån, mindre bra för er som har sparande på sparkonton. Så hur kan man tänka?

På fikarasterna runtom i Sverige pratas det nog en del om ”köpläge” nu när börsen gick ner efter Brexit-beskedet. Andra kanske fick panik för att de behöver pengarna till något. Men för er som är vanliga småsparare på börsen gäller det att försöka ha is i magen och att inte göra något förhastat. Som vanligt gäller att du ska förstå vad du köper och inte spekulera i saker som kan hända. Ibland händer det inte. Det ligger i börssparandets natur att det ibland går upp och ibland ner och det ska inte handla om pengar du behöver i närtid. Ett sätt att sprida riskerna lite är att månadsspara – då köper du ibland dyrt och ibland billigt. Har du pengar på börsen bör du ha en lång sparhorisont och minska risken ju mer det närmar sig tidpunkten för att du ska använda pengarna.

För mer kortsiktigt sparande är det bra att ha pengarna på ett sparkonto med ränta. Ligger exempelvis skatteåterbäringen kvar på skattekontot kan de gott ligga kvar där, åtminstone till årsskiftet. Då försvinner räntan på kontot. Lägg in en påminnelse i mobilen om att flytta pengarna redan nu. Det finns flera aktörer som erbjuder ränta på sparkonton och det finns flera utmärkta jämförelsetjänster för att hitta dem. Titta efter fria uttag och insättningsgaranti så att dina pengar är säkra i dessa volatila tider. 1 juli i år sätts insättningsgarantin till 950 000 kr och du kan även ansöka om belopp upp till 5 miljoner för särskilda händelser, t ex försäljning av en bostad.

I vår senaste sparkontoundersökning uppgav 67 procent, fler kvinnor än män, att de var osäkra på eller inte vet vilken ränta de har på sitt sparkonto. Gör mig en tjänst och var inte en av dem. Titta efter redan idag.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.