5 tips inför den ekonomiska hösten

5 tips inför den ekonomiska hösten

Höstterminen är här vilket för de flesta innebär skolstart, jobbstart eller kanske bara en nystart. Jag tycker att den här tiden på året egentligen är en bättre utgångspunkt för nya rutiner än vad början på januari är. Efter nyår är man i regel rätt trött medan du förhoppningsvis nu känner dig stärkt av lite sol, värme och ljus. Och kanske av att sommaren åtminstone bjudit på lite avbrott i dina normala rutiner.

Jag vet i alla fall med mig att jag har spenderat mer pengar än vanligt under sommaren. Det har blivit fler måltider ute, en del resor, shopping och förhöjda bensinkostnader. Men oavsett om du som jag spenderat mer pengar än tänkt under sommaren så är hösten ett utmärkt tillfälle att fundera över din ekonomi. Ta en av sensommarkvällarna och fundera över följande:

  • Hur mycket pengar gick åt under sommaren eller semestern? Var det mer eller mindre än du tänkt? Hur mycket vill du göra av med nästa år? Dela beloppet i 12 delar och börja månadsspara så att du har pengar till nästa års semester redan nu. Öronmärk sparkontot ”sommar 2017”.
  • Har du nytt jobb, ska du börja plugga eller har det inträffat andra förändringar i din inkomst? Gör en ungefärlig budget så att du vet vilket sparutrymme du har och vad du kan spendera inför hösten. Det behöver inte vara på kassaboksnivå, du kan använda t ex en metod som 50/30/20 om det är möjligt.
  • Ska du flytta eller behöver din boendesituation förändras inom rimlig tid? Tänk på att RUT-avdraget nu även innefattar flytt, magasinering i samband med flytt och flera andra tjänster, läs mer här
  • Om du ska köpa bostad, tänk på att de nya amorteringsreglerna kan påverka dig. Om du behöver veta mer om dem, kan du läsa mer exempelvis här.
  • Insättningsgarantin, som skyddar pengar du har insatta hos banker och finansinstitut, har förstärkts och fastställts till 950 000 kr. Men det finns numera också möjlighet till ersättning för belopp upp till fem miljoner kronor om du t ex sålt en privatbostad. Viktigast är att se till att du får ränta på ditt sparkonto.

Idag åt jag matlåda till lunch. Ett tips är att sätta in en slant på ett sparkonto för varje lådlunch du äter. Så mycket du har råd med eller vad som motsvarar en lunch ute. Då har du så småningom en skön slant att göra något roligt för eller sätta av till det långsiktiga sparandet. Det blir kanske i alla fall en morot till att äta fler matlådor (haha, oavsiktlig ordvits där :)).

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *