Gör en underhållsplan för ditt sparande

Gör en underhållsplan för ditt sparande

“Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen” sägs vara ett känt uttryck från en Disney-film – och så känner säkert många nu inför att pengarna från Skatteverket snart betalas ut. Det känns för många som lite ”extrapengar” och kan finansiera en semester eller något annat lyxigt inköp. Jag brukar tycka att det är lite underligt med den här förvåningen som uppstår. Det är ju nämligen ett slags månadssparande som Skatteverket har bedrivit åt dig – och det kan du uppnå helt på egen hand om du vill.

Säg att du vill renovera köket, köpa en ny bil eller resa på en härlig semester. Det enda du behöver göra då är att fundera på hur mycket pengar du behöver, hur mycket du kan spara varje månad och hur lång tid det i så fall tar att spara ihop beloppet. Öppna ett sparkonto (med ränta!) och sätt upp en automatisk överföring. Vips, så har du sedan vid ett givet tillfälle din summa redo att spendera där på kontot. Utan att du ens tänkt på det. Vill du så kan du öppna flera konton för olika ändamål. På SBAB återfinns bland de 10 vanligaste kontonamnen, konton som ”resekonto”, ”semester”, ”buffert” och “huskonto”. Det är alltså många som gör precis så här! Så inspireras av den härliga överraskningseffekten skatteåterbäringen gett dig och sätt upp dina egna konton redan idag.

Förutom Riksbankens minusränta som ger låga räntor på sparkonton just nu, så är förutsättningarna för sparande just nu goda. Låga räntor, löneökningar och låg inflation gör den disponibla inkomsten hög. Och precis som bönderna packar gräs i balar för att ha till sina djur på vinterhalvåret, så kan det här var ett gyllene tillfälle för dig att fylla dina lador. Visst kan det locka att konsumera och sätta guldkant på tillvaron och det ska du förstås också göra om du har råd. Men att spara är att låna pengar av dig själv till framtida konsumtion och det är alltid bättre än att låna av någon annan. Dessutom finns det många aktörer som erbjuder ränta på sparkontot idag. Gör en snabb sökning på en prisjämförelsetjänst så ser du lätt vilka det är. Se bara till att de erbjuder insättningsgaranti och fria uttag.

Bor du i bostadsrätt behöver du ofta inte tänka på att spara lika mycket till eventuella fel och brister som kan uppstå i ditt boende. Men precis som din fastighet förmodligen har en underhållsplan så bör du också ha det. När är det dags att byta ut köket? Badrummet? Vill ni kanske ha en kamin? Gör en plan för några år framåt och sätt upp sparande för de sakerna redan nu. Och prisa sedan dig själv för att du varit så förutseende.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *