Hur du bostadsplanerar för skilsmässor och döden

Hur du bostadsplanerar för skilsmässor och döden

Japp! Där satt den. En rubrik som man gärna vill läsa en vacker sensommardag, eller hur? Ledsen för det. Men jag kom att tänka på det för att en gammal vän kontaktade mig nyligen. Vännen skulle skiljas och hen kontaktade mig för att fråga om råd. Det är ju inte ovanligt att man börjar fundera över de här sakerna först när man står inför förändringen. Jag vill påstå att inte många tar tid av det hektiska livspusslet för att tänka på hur det gemensamma boendet ska kunna bli två lägenheter i samma område och hur det i så fall ska finansieras.

För självklart är det inget man vill planera för. Man vill ju gärna tro på den romantiska idén om den livslånga kärleken. Men när du äger ett boende tillsammans med någon innebär det att du förmodligen har investerat mycket pengar. Och tid. Och med tanke på skilsmässostatistiken så är det något som inte skadar att ha en plan för. Att skiljas är ju förresten inte den enda anledningen till att man separerar. Döden är ju exempelvis en i högsta grad oundviklig separation. Här är några tips för hur du kan stå bättre rustad inför förändringar inom familjen:

  • Ställ dig i bostadskö. Att stå i bostadsköer kostar oftast några hundralappar per år, men det är en bra försäkring mot förändrade livsförhållanden. Dels kan du välja köer till hyreslägenheter, men flera byggbolag erbjuder också köer om du hellre vill köpa din bostad. Även om du inte vill bo i hyresrätt långsiktigt så kan det vara bra under en övergångsperiod innan de nya ekonomiska förutsättningarna hunnit landa.
  • Se över juridiken. Behöver ni testamenten eller äktenskapsförord? Och om ni inte är gifta: har ni samboavtal? Särskilt om den ena parten gått in med mer pengar eller på andra sätt bidragit mer till det gemensamma bohaget är det viktigt. Samboavtalet kan också i olika situationer behöva kompletteras med ett skuld- eller regressavtal som reglerar eventuella skillnader i den kontantinsats ni gick in i boendet med. Det finns bra prissatta juristtjänster på nätet så ni behöver inte besöka ett advokatkontor. Ett exempel är Avtal24. Läs mer om samboavtal hos t ex Konsumentverket.
  • Prata ekonomi därhemma! Prata både om boendet framöver, boendet om det värsta skulle hända och om sparande generellt. Är kanske en av er intresserad av aktier och den andra inte? Dela med er av er kunskap och se till att båda sparar på ett tillfredsställande sätt. Prata också om huruvida ni ska ha ett eget sparande eller om allt ska vara gemensamt. Min högt personliga iakttagelse är att kvinnor generellt spenderar mer på inredning, kläder och skönhet medan männen lägger pengar på hög, gärna i aktier. Hur blir det om ni separerar? Känner du till hur din partners ekonomi ser ut på riktigt?

Och glöm inte att investera i varandra därute. En god relation kräver mycket omsorg och arbete.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =