Bostadsmarknaden i Sverige präglas av det som kan kallas för ett insider-outsiderproblem. Med det menas att de som redan äger en bostad gynnas medan de som står utanför, ofta unga människor som vill köpa en första bostad, bara möts av allt högre trösklar för att ta sig in. Men nästa år kan förstagångsköpare få det något lättare att köpa en bostad. Det var på tiden, kan man tycka! För under de senaste 15 år har pressen på förstagångsköpare bara ökat – trots fallande räntor.
För många är bostadsrätten den i särklass största investeringen man gör, men trots det har hälften av bostadsrättsägarna inte koll på föreningens ekonomi. För att göra det enklare att förstå en förenings ekonomiska situation har nya standardiserade nyckeltal införts i årsredovisningarna. Med vår lathund kan du enkelt se hur din förening ligger till och framför allt om ett värde sticker ut – och du bör titta närmare på varför.
Som bostadsrättsägare delar man ansvaret för föreningens ekonomi med sina grannar. Det innebär skyldigheter – men också möjligheter. Stämmosäsongen är äntligen här. Varför inte ta chansen att vara med och påverka på riktigt i år? SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik skriver om engagemang och ger tre bra skäl att engagera sig i sin bostadsrättsförening.
Från och med årsskiftet har den som tagit ett blancolån fått finna sig i att de blivit dyrare än tidigare. Blancolån, som även kallas för konsumtionslån eller privatlån, är lån där det saknas säkerhet, till skillnad från till exempel bolån som ju har en pant i bostaden som säkerhet.
Riksbanken meddelade den 20 mars att den lämnar styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beskedet.
Våren är äntligen här. Det är inte bara naturen som väcks till liv utan ofta brukar det också innebära högsäsong på bostadsmarknaden. Kanske är du en av dem som drömmer om ett nytt hem? Då är ett lånelöfte ofta första steget. Men vet du vad ett lånelöfte egentligen innebär? En ny undersökning från oss på SBAB visar att 4 av 10 svenskar inte gör det.
Under alla mina år som ekonomijournalist var en av de vanligaste frågorna jag fick om man skulle binda eller inte binda räntan på bolånen. Så hur ska man egentligen tänka?
I fjol fick cirka 5,7 miljoner svenskar skatteåterbäring. De fick i snitt cirka 12 000 kronor var. Även i år kan man vänta sig att den totala skatteåterbäringen kommer att bli stor. Då det förhållandevis höga ränteläget under 2024 innebär att många med bolån får relativt stora ränteavdrag.
Den senaste tiden har vi fått se sparräntorna sänkas. Hur kommer det sig och vad kan vi förvänta oss framöver? Vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik förklarar.
Hur mycket sparar andra och hur många har mer än en miljon på sina bankkonton? Vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik nagelfar vår senaste undersökning Spartempen och analyserar trenderna. Vi sparar mer – och kulsparandet tycks få alltmer utrymme.
Riksbanken meddelade den 29 januari att styrräntan sänks från 2,50 till 2,25 procent. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beskedet.
Riksbanken har meddelat att styrräntan sänks ytterligare 0,25 procentenheter, till 2,25 procent. Vi på SBAB förväntar oss att räntan kommer att sänkas en gång till i vår. Samtidigt har de långa räntorna stigit. Hur kommer det sig och hur ska man som bolånetagare agera i räntedjungeln nu?
Känns januari månad extra lång? Mörkret dröjer kvar, helgernas ljus och glitter har falnat och kanske känns kontot tommare än på länge? Du är inte ensam! Nedan ger vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik tre tips för en bättre ekonomi 2025.
Nytt år och ny ränteprognos från SBAB. Nedan kommenterar Robert Boije, chefsekonom på SBAB, huvudslutsatserna i årets första nummer av rapporten Boräntenytt som publicerades den 16 januari.
2024 blev ytterligare ett ekonomiskt tufft år för många hushåll även om inflationen sjönk och Riksbanken sänkte styrräntan flera gånger – senast i dag den 19 december. Flera år med hög inflation och kraftigt stigande räntor har slagit hårt mot hushållens köpkraft och många företag. Det saknas inte heller utmaningar och risker i vår omvärld. Mycket talar ändå för att 2025 blir ett betydligt bättre ekonomiskt år jämfört med innevarande. SBAB:s chefsekonom Robert Boije summerar här det gångna året utifrån ett ekonomiskt perspektiv och bidrar med en ganska ljus prognos för nästa år.
Riksbanken meddelade den 7 november att styrräntan ”dubbelsänks” från 3,25 procent till 2,75 procent. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beskedet.
Att klimatförändringarna med extremväder som följd påverkar boendesituationen har många husägare blivit mer medvetna om de senaste åren. Klimatrisker är potentiella händelser till följd av klimatförändringar som för husägare kan innebära skador på fastigheten och ökade underhållskostnader. Behovet av att se över sin hem - och villaförsäkring för att skydda huset mot väderrelaterade händelser blir allt viktigare.
I dag den 17 oktober publicerar SBAB årets femte nummer av rapporten Boräntenytt med prognoser över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika bindningstider. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije de viktigaste slutsatserna.
Publicerad i Svenska Dagbladet, 1 oktober 2024
I dag den 25 september meddelade Riksbanken att den sänker styrräntan med 0,25 procentenheter. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beskedet.
Svåra ekonomiska tider kan vara ett hinder för de som vill gå skilda vägar. SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i Sveriges 25 största kommuner. Resultatet visar att singelföräldrar med medianinkomst inte har råd att köpa en genomsnittlig trea i någon av kommunerna. Vi vill tipsa om några saker för att få ekonomin att gå ihop vid en eventuell separation.
Den 20 augusti meddelade Riksbanken att den sänker styrräntan med 0,25 procentenheter. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beslutet. Han beskriver också de huvudsakliga slutsatserna i årets fjärde nummer av SBAB:s rapport Boräntenytt som publicerades några dagar innan Riksbankens besked. Vi hoppas och tror att denna information är värdefull för dig som redan är SBAB-kund eller för dig som funderar på att bli det.
Den 15 augusti publicerade SBAB årets fjärde nummer av rapporten Boräntenytt. Nedan redovisar SBAB:s chefsekonom Robert Boije de huvudsakliga slutsatserna. Han kommenterar även den senaste informationen om inflationen som statistikmyndigheten, SCB, publicerade dagen innan. Vi hoppas och tror att den informationen är värdefull för dig som redan är SBAB-kund eller för dig som funderar på att bli det.
Riksbanken meddelade den 27 juni att styrräntan lämnas oförändrad på 3,75 procent. Det var väntat och i linje med den bedömning som SBAB har gjort sedan en längre tid tillbaka. SBAB:s chefsekonom Robert Boije kommenterar här Riksbankens räntebesked.
I Sverige är hushållens samlade skulder relativt sett höga jämfört med en del andra länder. Men tittar man enbart på bolåneskulderna verkar de vara betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar. De är därmed också mindre riskabla för svensk ekonomi än vad Riksbanken och Finansinspektionen gjort gällande. Det visar analyser som SBAB gjort om hushållens bolån, delvis utifrån nya data.
SBAB har i en ny barnfamiljsundersökning låtit fråga 1 000 föräldrar med barn under 18 år om hur de ser på sina barns möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden. Av undersökningen framgår att hälften av dagens föräldrar inte tror att deras barn kommer kunna köpa en bostad innan de fyller 30 år utan ekonomisk hjälp. Det kan kännas tröstlöst som förälder, men det finns faktiskt en hel del saker man kan göra för att hjälpa sina barn – och det behöver inte innebära stora ekonomiska insatser.
Den 31 maj publicerade SBAB årets tredje nummer av rapporten Boräntenytt med prognoser över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika bindningstider. SBAB:s chefsekonom Robert Boije sammanfattar här rapporten.
I dag lämnade Riksbanken besked om styrräntan utifrån en uppdaterad bedömning av läget i svensk ekonomi och av penningpolitiken framöver. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beslutet.
Efter en lång period av räntehöjningar och ett betydligt högre ränteläge än vad många hade förutspått meddelade Riksbanken den 8 maj att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter. Ett efterlängtat besked för många. Men vad innebär det egentligen för privatekonomin? Nedan besvarar vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik de kanske fem vanligaste frågorna just nu.
Efter ett par år av räntehöjningar och ett betydligt högre ränteläge än vad många var förberedda på och vana vid, har Riksbanken öppnat upp för att styrräntan kan komma att sänkas igen. Den 8 maj meddelar de sitt beslut. SBAB har frågat 1 000 bostadsägare och deras besked är tydligt: ”sänk räntan”. Men kanske inte främst av det skälet man kan tro…
”På gång”, ”snart till salu” eller ”kommande” – kärt barn har många namn. Det är sannolikt få som missat denna utveckling med vad som kan beskrivas som en förmarknad. Men vad är det som driver den? Och är bostäderna till salu eller inte? Vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik berättar mer och ger dig som letar bostad sina bästa tips.
Oro över ökade energipriser är ett högt debatterat ämne och som villaägare kan det kännas svårt att påverka elkostnaden. Det som däremot går att påverka är förbrukningen av el, och på så sätt förhoppningsvis få ner kostnaden. Genom att energirenovera sin bostad kan man få ner kostnaden än mer och samtidigt vara med och bidra till klimatomställningen.
Ett sätt att sänka sina elkostnader är att energieffektivisera sitt hus. Sedan juli 2023 finns det bidrag på upp till 60 000 kronor att söka för just detta. En möjlighet som få tycks känna till. Läs om du tillhör målgruppen och vilka möjligheter det i så fall ger och inte minst var du får mer information och hur du ansöker.
Det är vår i luften och långhelgerna blir fler i kalendern. För en del innebär det fler möjligheter att åka till fritidshuset och för andra att idén om att kanske köpa ett väcks.
I dag lämnade Riksbanken besked om styrräntan utifrån en förnyad prognos över svensk ekonomi och inflationen. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije räntebeslutet och den nya prognosen.
Ibland kan det kännas lite knepigt att tyda bostadsrättsföreningens årsredovisning, men från och med i år blir det enklare. Sju nya nyckeltal ska finnas med i alla redovisningar. Med vår lathund kan du enkelt se hur din förening eller potentiella förening ligger till och framför allt om ett värde sticker ut – och om du bör titta närmare på varför.
I dag publicerar SBAB årets andra nummer av Boräntenytt med prognoser över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika bindningstider. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije de viktigaste slutsatserna.
Den 22 februari publicerade SBAB årets första nummer av Bomarknadsnytt med uppdaterade prognoser över den svenska ekonomin och bostadsmarknaden. SBAB:s chefsekonom Robert Boije kommenterar här de viktigaste slutsatserna.
Torsdag den 1 februari meddelade Riksbanken att de beslutat att låta styrräntan ligga kvar på 4 procent. I sin novemberprognos bedömde Riksbanken att styrräntan skulle ligga kvar på ungefär den nivån i över två år. Nu säger man i stället att styrräntan kan komma att sänkas redan innan sommaren om inflationen fortsätter att utvecklas i gynnsam riktning. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije det senaste beskedet.
En ny undersökning från SBAB visar att mer än var femte bostad säljs utanför Hemnet – och majoriteten av mäklarna tror att det kommer att bli än vanligare framöver. Nedan ger SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik sina tre bästa tips till dig som försöker navigera på den nya bostadsmarknaden.
I dag publicerar SBAB årets första nummer av Boräntenytt med uppdaterade prognoser över inflationen, Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika räntebindningstider. SBAB:s chefsekonom Robert Boije sammanfattar här de viktigaste slutsatserna.
Trots att de största kostnadsökningarna ligger bakom oss behöver vi räkna med ökade utgifter även i år. SBAB:s privat- och boendeekonom, Linda Hasselvik, berättar mer om vad vi har att vänta och ger sina tre bästa tips för en bättre ekonomi 2024.
2023 blev ytterligare ett tufft år med bland annat fortsatt hög inflation och stigande bolåneräntor. Mycket talar för att 2024 kan bli ett betydligt bättre år i just dessa avseenden. SBAB:s chefsekonom Robert Boije summerar här kort det gångna året utifrån ett ekonomiskt perspektiv och bidrar med lite framtidshopp inför det nya året.
Många känner stress inför jul, och det som stressar mest är kostnaderna för julklappar och mat. SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik ger här därför fyra tips för en lyckad jul – och lägre kostnader.
Riksbanken fattade den 23 november beslut om att låta styrräntan ligga kvar på 4 procent. Anledningen är att inflationen är tydligt på väg ner, men också att arbetslösheten är på väg upp. Just nu är inflationstrycket lågt men man har beredskap för bakslag. Var Riksbankens beslut rätt eller fel? SBAB:s chefsekonom Robert Boije kommenterar beslutet.
Hur kan man tänka när räntorna är höga? Här är 3 tips till dig från vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik.
Inflationen fortsatte att sjunka i september men var ändå högre än väntat. Det senare ger inte tillräckliga skäl för att höja styrräntan igen i november menar SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Nedan förklarar han varför med utgångspunkt i årets femte nummer av Boräntenytt som publicerades den 19 oktober.
Klimatförändringarna ökar risken för extremväder och är något som redan nu påverkar våra bostäder. I ett framtida klimat väntas klimatriskrelaterade händelser dessutom bli både vanligare och mer extrema på många platser i landet. Sommarens och höstens väder med kraftiga skyfall, översvämningar samt ras och skred som följd vittnar inte minst om det.
Den 14 september publicerade SBAB ett nytt nummer av Bomarknadsnytt med en prognos över svensk ekonomi och bostadsmarknad. Sverige spås nu gå in i lågkonjunktur. BNP bedöms falla med 1 procent i år för att sedan växa svagt nästa år. Bostadspriserna väntas falla lite till under hösten innan botten är nådd. Riksbanken valde den 21 september ånyo att höja styrräntan. Fler styrräntehöjningar riskerar i detta läge dock att göra mer skada än nytta, menar SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
I så fall är du i gott sällskap. Vår privat- och boendeekonom ger fyra tips på hur du kan stärka din ekonomi och trots det njuta av höstmyset och till och med uppdatera garderoben.
Onsdagen den 16 augusti publicerade SBAB ett nytt nummer av rapporten Boräntenytt där en fördjupande analys görs kring Riksbankens styrränta och bolåneräntorna. SBAB:s chefsekonom Robert Boije återger här de huvudsakliga slutsatserna, även kopplat till de senaste inflationssiffrorna från SCB som kom dagen innan.
I Sverige är sparandet högt, men det finns ett brett spann i hur stort sparandet är. En av tio personer har över en miljon kronor på banken, medan lika många har 25 000 kronor eller mindre. Samtidigt sparar var fjärde person mindre nu än i fjol, det visar en ny undersökning från SBAB.
Riksbanken höjde den 29 juni, som väntat i vår senaste prognos, styrräntan från 3,5 till 3,75 procent. Riksbanken konstaterar å ena sidan att inflationen är på väg neråt, å andra sidan att det går för långsamt. Deras prognos är också att styrräntan höjs minst en gång till i år. Vår chefsekonom Robert Boije kommenterar Riksbanksbeskedet.
Snart är sommarsemestern här. Förväntningarna är höga och önskemålen många. Hur får man semesterkassan att räcka till när räntorna stiger och inflationen fortfarande är hög?
Den blomstertid nu kommer och med den inleds också den stora bröllopssäsongen. I fjol valde nästan 50.000 svenskar att gifta sig och de flesta väljer att göra det under sommarmånaderna enligt SCB. Att gifta sig är en av livet största händelser. En dag vigd helt åt kärleken. Kanske känns det oromantiskt att då börja prata om privatekonomi men att göra det tidigt i planeringsstadiet kan spara både pengar och många gråa hår. Därtill minskar det risken för konflikter senare i relationen.
Torsdag den 25 maj 2023 publicerade SBAB årets tredje nummer av Boräntenytt. Nedan redogör SBAB:s chefsekonom Robert Boije för rapportens övergripande slutsatser.
Riksbanken höjde räntan igen i onsdags den 26 april. Denna gång från 3 till 3,50 procent och i linje med vad vi och de flesta andra bedömare trott på senare tid. Skälet till Riksbankens höjning är att inflationen de senaste månaderna fortsatt att ligga långt över Riksbankens mål på 2 procent.
Svensk ekonomi är mer orolig än på länge. Räntorna har på kort tid ökat dramatiskt samtidigt som priserna har stigit på nästan allt. Det gör att många nog funderar mer på sin ekonomi. När räntekostnaderna ökar är en möjlig instinkt att vilja amortera mer på lånet – men är det alltid bäst att göra det?
Den 24 mars presenterade SBAB sin rapport Boräntenytt nr. 2, 2023 med de senaste prognoserna över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika räntebindningstid. Nedan presenteras rapportens övergripande slutsatser med kommentarer från SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån visade att inflationen i Sverige i februari fortsatte att ligga långt över Riksbankens mål på 2 procent. KPIF, det mått som Riksbanken definierar inflationsmålet i — och som rensar bort den effekt ränteförändringar har för hushållens boendekostnader — låg strax över 9 procent. Vad värre var steg den så kallade underliggande inflationen mest.
Ska du köpa en bostadsrätt? Då är det viktigt att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi. Här får du tips på vad som är viktigt att titta på i årsredovisningen, så att du vet vad det är för slags förening du blir medlem i.
Riksbanken höjde nyligen styrräntan med 0,5 procentenheter. Det var i linje med vår senaste prognos. Skälet till höjningen är att inflationen har fortsatt att stiga till nivåer långt över Riksbankens mål på 2 procent. I december låg inflationen på över 10 procent på årsbasis. Det betyder att prisnivån på de varor och tjänster vi vanligtvis köper i genomsnitt i december hade ökat med mer än 10 procent jämfört med december året innan.
Stigande elpriser som tyvärr inte verkar sjunka inom en överskådlig framtid har gjort att energieffektiviseringar hamnat högt upp på agendan för många. Vi går igenom några olika åtgärder och tittar på vilken effekt de kan ha för hushållens plånböcker.
Vi tar en tillbakablick på året som gått när det gäller ekonomin i stort, bostadspriserna och ränteutvecklingen. Dessutom ges en liten framåtblick och även fördjupning i vad inflation egentligen är och vad den mäter.
I förra veckan meddelade statistiska centralbyrån, SCB, att inflationen – det vill säga den allmänna prisutvecklingen på de varor och tjänster vi konsumerar – föll tillbaka något i oktober. Det är dock tyvärr troligen ett bedrägligt lugn. Orsaken till att inflationen minskade var att elpriserna föll tillbaka. De väntas stiga igen under vintern.
Vi använder oss av cookies för att anpassa och förbättra din upplevelse på vår webbplats. Med cookies kan vi erbjuda dig säker inloggning och bättre funktionalitet (funktionscookies), analysera hur webbplatsen används (analyscookies) och erbjuda dig personligt anpassat innehåll och marknadsföring (marknadsföringscookies). Genom att klicka "acceptera rekommenderade" godtar du användningen av funktions-, marknadsförings- och analyscookies, vilket är frivilligt.
När du använder hemsidan placeras även ”nödvändiga” cookies som inte kräver ditt samtycke. Om du inte vill tillåta vissa typer av cookies, kan du ändra dina cookiesinställningar. Du kan alltid ändra dig/återkalla ditt samtycke senare under Cookie Policy. Placeringen av cookies och annan datainsamling på webbsidan innebär att vi behandlar dina personuppgifter, du kan läsa mer om det här.