Hur pengar och intimitet hänger ihop

Hur pengar och intimitet hänger ihop

På söndag är det Alla hjärtans dag och för de av oss som lever i en parrelation funderar säkert många på någon typ av romantisk aktivitet med eller present till sin partner. Men jag skulle vilja råda alla kärlekspar därute att istället ta tillfället i akt att prata lite hushållsekonomi. Inte så romantiskt kanske, men väldigt, väldigt viktigt. SBAB presenterar idag en undersökning som visar att de vanligaste bråken om ekonomi visserligen handlar mycket om vardagsekonomin, men i topp hamnar olika ekonomiska förutsättningar inom paret. Om den känslan ligger där och gnager, riskerar missnöjet att ta överhanden även på andra områden i förhållandet. Handlar det om att man tjänar olika, kan man diskutera en rättvis fördelning som fungerar för båda. Det går t ex att bidra med olika andelar till hushållsutgifterna eller föra över rätten till premiepensionspengar till den part som tjänar sämre. Är man inte överens om hur mycket man kan spara, är det viktigt att prata om vilka mål man har som par och som individ. Till sparandet kan man också bidra med olika procentuella andelar av sin inkomst. Är den ena en slösa och den andre en spara, kan det vara bra att ha en egen summa pengar som man får spendera som man vill. Och att man först sätter av till de gemensamma utgifterna.

I Sverige råder det för många ett visst tabu kring pengar. Det pratas inte ofta om hur mycket man tjänar eller om på vilket sätt eller hur mycket man sparar. Det tycker jag är synd. En brittisk professor i sociologi, Jan Pahl, har jämfört att prata om pengar med att prata om sex. Hon tycker att det råder ungefär samma tabu kring båda ämnena. Pahl menar att själva hemlighållandet i sig tyder på att det är väldigt viktigt för människor. Pahls forskning har också visat att många håller det gemensamma kontot som det yttersta beviset för tilltro i ett förhållande.

I vår undersökning svarar också majoriteten att den bästa lösningen för att undvika konflikter kring pengar är en mer gemensam ekonomi. Och att ha separat ekonomi hamnar faktiskt i botten över vad folk tror är bästa lösningen, tillsammans med att klippa kreditkorten.

Hur du hanterar pengar kommer väldigt nära vem du är som person och vilka värderingar du har. Det kan vara svårt att fullständigt öppna sig och beskriva hur man ser på utgifter och sparande. Men just eftersom det är så personligt är jag övertygad om att det kommer att föra er närmare som par att prata om det. Tänk vad häftigt att hamna så nära din partners innersta drömmar, förväntningar och värderingar! Jag tror inte att ett gemensamt konto är avgörande för att ni ska ha tilltro till varandra, men det är en häftig känsla att dela något så pass intimt som pengar. Är du och din partner överens om era sparmål, utgifter och fördelningen sinsemellan bygger det en stark och stabil grund för ert förhållande. Glad och ekonomisk Alla hjärtans dag!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *