Ta kontroll över din egen framtid

Ta kontroll över din egen framtid

Häromdagen träffade jag en fastighetsmäklare i Stockholm. Mäklaren hade jobbat länge i branschen och vi kom att prata lite om marknadens utveckling. Mäklaren drog sig till minnes en kund han träffade 1993. Kunden skulle köpa en stor lägenhet på Kungsholmen i Stockholms innerstad och skulle låna 1,8 miljoner för att genomföra köpet. Mäklaren mindes att han tyckte att det kändes helt galet att låna så mycket pengar. Kvadratmeterpriset låg vid den här tiden på i genomsnitt 8 000 kronor per kvadratmeter.

Idag, drygt 2 decennier senare, är det inte ovanligt att betala 100 000 kronor per kvadratmeter i Stockholm. Vem hade kunnat förutse det? Inte många, visar det sig. Men det lär oss att det är viktigt att tänka framåt när man köper sitt boende. För när man gör en investering av den storlek som bostäder ofta är, gäller det att ha lite perspektiv.

Fundera gärna på detta:

  • Hur länge ska jag bo i just det här boendet? Har du barn eller planerar du att skaffa? Det kan t ex avgöra vilka räntebindningstider du bör ha på lånen och vilken storlek du köper.
  • Hur ser mina framtida inkomster ut och hur stabila är de? Det kan avgöra hur mycket du ska amortera och om du behöver försäkra dig mot eventuella inkomstförlust eller inkomstminskning, vid t ex arbetslöshet eller en nära förestående pension.
  • Hur ser efterfrågan ut på orten där jag köper? Är det rimligt att anta att fler flyttar dit och priserna går upp eller finns det stora arbetsgivare i närheten som kan riskera att göra många arbetslösa om de lägger ner sin verksamhet? Detta kan avgöra hur mycket lägenheten är värd om några år.
  • Hur stor del av min inkomst kan jag lägga på boendet? Ett riktmärke kan vara att inte betala mer än 30 % av din disponibla inkomst, men det beror också på hur mycket utrymme du vill ha i din ekonomi. Vill du resa mycket eller har du en dyr hobby som kostar mycket pengar? Detta kan bli avgörande för hur dyrt du kan köpa.

Av historien kan vi lära flera saker. Dels att det som känns galet idag, inte nödvändigtvis framstår som lika galet många år senare. Men också att det är viktigt att tänka på framtiden som en del i din livshistoria. Ditt boende blir en viktig del av din framtid, men också av din historia. Se till att du har så mycket makt och kontroll över din framtid som möjligt.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *