Köp en aktie i julklapp!

Köp en aktie i julklapp!

Resultatet av årets julklappsundersökning är här! Den visar att vi i år kommer att lägga mer på varje julklapp och att nästan en fjärdedel kommer att öka julklappsutgifterna. 4 av 10 anger också att de kan tänka sig att ge till välgörenhet istället för att köpa en julklapp, en liten ökning jämfört med föregående år. Betydligt fler av de unga respondenterna kan tänka sig välgörenhet istället för klappar, nästan 6 av 10.

Glädjande nog visar också undersökningen att de allra flesta kommer att använda sparpengar eller lönen till julklapparna. En försvinnande andel tänker använda sitt kreditkort eller ta lån för att finansiera inköpen. Det tycker jag är klokt. Har du inte råd att använda lönen, är det precis saker som detta som du ska ha en liten buffert till. Jag tror inte att någon du ger julklappar till vill att du ska skuldsätta dig för att kunna göra det. Men visst är det roligt att ge.

Årets julklapp blev en robotdammsugare. Det förvånar mig lite. Det känns knappast som en var mans pryl och kräver stora, öppna ytor utan möbler och mattfransar. Hur många bor i den typen av boende? Dessutom är en dammsugare något de flesta redan har hemma. Varför byta ut något som fungerar bara för att handlarna vill det? Jag vill slå ett slag för finansiella julklappar istället. Endast 3,4 % av svenskarna kommer att ge bort aktier i julklapp enligt vår undersökning. Det är en försvinnande låg andel. Varför inte ta tillfället i akt att få någon intresserad av ett sparande? Det går att intressera ganska unga barn för aktier och företag, det gäller bara att lägga det på deras nivå. Ett tips kan vara att köpa aktier som barnet känner till, t ex Disney eller barbie-tillverkaren Mattel. Förklara för barnet att om hen gillar de leksakerna, då gör förmodligen fler barn det – och företaget har en god chans att växa i framtiden. En aktie är en chans till att hänga med på den värdeutvecklingen.

Och, om ditt barn så småningom ska kunna köpa sig ett eget boende, gäller det att börja spara i tid. Vad är ditt barn gladast för om 10 år? Att du köpte senaste Lego-prylen eller att du startade ett sparande?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × four =