Om en kardanaxel och att våga fråga en bankanställd

Om en kardanaxel och att våga fråga en bankanställd

Jag tog med min dotter för att besikta bilen häromdagen. Eftersom vi båda var nyfikna stod vi bredvid och tittade på när bilen kördes in på besiktningsfirman.
– ­­Har ni någonsin sett en bil underifrån? frågade besiktningsmannen plötsligt och bjöd in oss att titta under den upphissade bilen. För att ha något smart att säga inom ett område jag kan absolut ingenting om, knackade jag lite förstrött på en av delarna under bilen och utbrast självsäkert det enda jag tyckte att jag kunde tillföra:
– Jaha, och här har vi kardanaxeln? Besiktningsmannen tittade milt överseende på mig.
– Eh, tja, det finns ingen kardanaxel eftersom du har framhjulsdrift på din bil.

Att inte veta något om ett område man inte är verksam inom är helt okej. Man kanske känner ett instinktivt motstånd mot att riskera att framstå som korkad i expertens eller andras ögon, men vad gör det? Det enda min okunskap ledde till var att mannen på besiktningsfirman blev överförtjust, lånade ut sin ficklampa till mig och tog sig tid att beskriva för mig och min dotter vad vi såg där under bilen. Jag kan numera betydligt mer om drivaxlar, stabilisatorer, bromsklossar och hur en elektrisk handbroms är fäst i bakhjulet.

Och precis så bemöts man i de allra flesta fall när man inte kan något. De allra flesta vill hjälpa till att förmedla sin kunskap. Så även bankanställda. Så om du känner att du behöver lära dig mer – varför inte ringa en bank och ställa lite ”dumma” frågor? Hur börjar jag handla med aktier? Kan jag köpa en bostad? Vilken ränta har jag på mitt sparkonto?

Under alla mina år i bankvärlden har jag aldrig träffat en bankanställd som har kundkontakt och som inte känner en lust att förmedla det hen kan. Jag vågar påstå att det är en del av vår drivkraft, precis som besiktningsmannens lust att lära mig mer om bilar. Ju mindre den person jag pratar med kan, desto roligare och mer givande utmaning.

Vågar du prova?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.