Att överleva årets fattigaste månad – i år igen!

Att överleva årets fattigaste månad – i år igen!

Jag läste nyligen att Apotea, som säljer apoteksartiklar över nätet, har sin högsäsong i januari. Många köper hälsoartiklar och vill komma igång med ett hälsosammare liv just vid den här tidpunkten på året. Och det är ofta samma sak på gymkedjorna. Aldrig är det sådan kö till löpbandet som just nu. Märkligt egentligen att folk inte redan är hälsosamma, eftersom det här händer varje år.

Men det är ju det där med framförhållning och planering. Det är tyvärr roligare att äta lite extra skumtomte-fudge än att tänka på vikten man lägger på sig. Precis som det är roligare att spendera mer på julklappar och nyårsklänningen än det är att tänka på att årets fattigaste månad är precis runt hörnet. Men det bästa rådet är egentligen att tänka på båda din hälsa och din ekonomi varje månad, året runt. Det är den verkliga utmaningen.

Här får du i alla fall några tips på hur du överlever fram till nästa lön eller studiebidrag:

  • Ofta är det billigare att äta vegetariskt. Rensa kylen på de där frostbitna gröna bönorna och våga tänk nytt. Här finns bra tips på billiga recept, som inte bara är vegetariska men billiga. Gör ordentligt så att det räcker till matlådor också.
  • Våga sälj julklapparna du inte ville ha. Eller annat du inte behöver som ligger och skräpar i garderoberna. Ofta finns det Facebook-grupper där du kan sälja sakerna helt gratis.
  • Betala alltid räkningarna först, men om det är svårt – hör av dig till företaget som ställt ut räkningen och be att få dela upp betalningen. De är oftast medgörliga.
  • Har du ett buffertkonto, ta lite från det – men ha ambitionen att betala tillbaka till dig själv. Det är precis sådant man ska ha bufferten till och det är alltid bättre än att ta lån för att lösa situationen.
  • Våga stå för att du har ont om pengar. Även om vännerna vill dra med dig på roliga saker, berätta att du har ont om pengar och föreslå andra aktiviteter. Bjud in på kylskåpsrensningsmiddag – gästerna kan ju även ta med mat från sin egen kyl och frys.
  • Köp inte gymkort just nu. Börja jogga med en kompis eller använd kroppen som vikt och träna hemma. Det finns massor med gratis inspiration på nätet, t ex den här spänstiga damens träningsvideor.

Och slutligen: använd dötiden fram till ekonomin blir bättre till att lägga en plan för hur du inte ska hamna här nästa år. Läs på, låt dig inspireras av bloggar och böcker om privatekonomi och hur andra sparare har lyckats. Fråga bibliotekarierna om tips – de är livs levande sökmotorer.

God fortsättning på det nya året!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *