Reparera mera – nyheter inför det privatekonomiska året 2017

Reparera mera – nyheter inför det privatekonomiska året 2017

Året går mot sitt slut och det är dags att börja tänka på nästa privatekonomiska år. I regeringens budget finns några nyheter som kan vara bra att känna till. Här är några exempel:

  • Att reparera och återanvända produkter är ofta bättre ur miljösynpunkt. Detta är något som regeringen tagit fasta på och inför 2017 möjligheten att dra av arbetskostnaden för reparationer av vitvaror. Reparationen ska utföras i bostaden och avdragsmöjligheten införlivas i RUT-avdraget (s k REP-avdrag). Så om din tvättmaskin eller ditt kylskåp går sönder – se till att du får avdraget av din reparatör.
  • På samma tema vill regeringen uppmuntra oss att reparera även våra cyklar, kläder, skor och lädervaror. Därför sänks momsen på reparationer från 25 till 12 procent. Det innebär att om du lagar dina gamla skor för 1 000 kr så behöver du efter årsskiftet betala 896 kr. Så om du har några trasiga saker därhemma, passa på att laga dem under nästa år!
  • Om du pendlar till arbetet får du idag dra av 10 000 kr per år. Efter årsskiftet ändras gränsen till 11 000 kr. Den här gränsen justeras med jämna mellanrum, senast vid årsskiftet 2011/2012.
  • I början av december röstades förslaget om att slopa taket för uppskovsbelopp vid försäljning av privatbostäder igenom i Riksdagen. Det innebär att du nu får göra uppskov med hela vinsten vid en försäljning av en privatbostad. Förändringen är tidsbegränsad och gäller försäljningar under perioden 21 juni 2016 till 30 juni 2020. Syftet med detta är att öka rörligheten på bostadsmarknaden och att även de som har gjort stora vinster i sina bostäder ska få större incitament att sälja sin bostad. Om du säljer och köper en billigare bostad blir även metoden för att beräkna uppskovsbeloppet generösare. Tänk dock på att när bolåneräntorna är så låga kan det vara bättre att betala av skatten direkt. Räkna efter och fundera hur det ser ut för just din ekonomi.
  • Den 1 januari 2017 slopas räntan på skattekontot, där många svenskar förvarat pengar i syfte att få lite ränta. Det är alltså hög tid att flytta pengarna därifrån till ett konto med ränta, insättningsgaranti och fria uttag. Sök upp ett på nätet!

Om du har några dagar över i mellandagarna, ta tillfället i akt att planera din ekonomi för nästa år. Det kan vara bra att i god tid ta tag i sparandet till sommarsemestern eller fundera på vilka ekonomiska förändringar som behöver göras. Ta hjälp av de smarta digitala verktyg som finns idag, som t ex Tink eller Smartbudget. Att göra en budget behöver inte vara så tråkigt som det låter 🙂 När du skaffar dig en överblick över dina inkomster och utgifter blir det också lättare att veta hur du kan göra justeringar.

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *