Spara eller spendera skatteåterbäringen – det är frågan

Spara eller spendera skatteåterbäringen – det är frågan

I vår nyligen genomförda undersökning om hur skatteåterbäringen ska spenderas uppger sju av tio unga att de tänker spara dem. Antingen på sparkonto, i fonder eller genom att betala av på lån eller krediter. Och jag förstår dem. Osäkra anställningsformer blir allt vanligare och bostadspriserna är höga. Det är tryggt att ha en buffert för livets äventyrliga vindlingar. Och med pengar på banken ökar ofta dina valmöjligheter.

Men oavsett ålder är det bra att ha en plan för vad du ska göra när en summa pengar hamnar på kontot. Annars är det lätt hänt att de bara rinner iväg utan att du tänker på det. 28 procent svarar ”vet inte” eller ”inget särskilt, sätter in på lönekontot” på vår fråga om hur skatteåterbäringen ska spenderas. Här finns de som behöver tänka till.

För det är många som ser skatteåterbäringen som ett trevligt, nästan oväntat, tillskott. Då ligger det nära till hands att tankarna går till att köpa något som man har velat ha men inte haft råd med. Och hamnar det på lönekontot, eller ”stora blås-kontot”, som en god vän till mig kallade det, är det lätt hänt att pengarna dras med i den allmänna kommersen och går till konsumtion. Och ibland är det såklart läge att unna sig något, det är inte det jag säger. Leva ska man också göra. Men det kan finnas anledning att fundera över om allt behöver gå till det.

Ett förslag är att ägna de sista dagarna nu innan pengarna kommer åt att fundera över din situation på lite längre sikt och dela upp behoven i olika delar. Vad vill du göra de närmaste 5-10 åren? Vad kostar det? Då blir det lättare att se vad du behöver sätta undan och vad du kan spendera. På det här sättet går det förresten alltid att tänka med din inkomst. En populär variant är 50/20/30, där 50 procent går till fasta kostnader, 20 procent till sparande och 30 procent till det som det kostar att leva just ditt liv. Det kostar inget att prova under en tid och se vad som händer.

Jag har full förståelse för om du inte hinner prioritera detta mitt i den hektiska årstid som råder just nu. Men om du ska göra något så låt åtminstone pengarna stå på ett sparkonto med ränta medan du funderar på vad du ska göra med dem. Och kom ihåg på att räntan på skattekontot ändras till 0 procent vid årsskiftet.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *