Ung och bostadsstressad

Ung och bostadsstressad

En vanlig fråga jag får är hur sjutton man som ung människa idag ska komma in på bostadsmarknaden. Priserna är höga och därmed även kontantinsatserna som krävs. Det finns ett litet utbud i förhållande till efterfrågan och många objekt som säljs innan visning. Över allt detta hägrar just nu en bubbeldiskussion. Är bostadspriserna drivna av sunda faktorer, eller finns det ingen riktig förklaring? Mitt råd angående bubbla är: försök att inte bry dig om den eventuella bubblan, utan agera utifrån dina behov. Att låna pengar ska alltid göras med viss försiktighet, men du bör inte ändra ditt beteende. Att tajma upp- och nedgångar i pris är extremt svårt.

5 tips för dig som är ung och vill ha någonstans att bo

I vår senaste undersökning, Bostadsköpet & Tryggheten, där vi frågar människor om vad som stressar vid bostadsköp, kunde vi visa att unga är de som är mest stressade. Stressen har ökat jämfört med samma mätning förra året. Unga är stressade över att hålla koll på alla objekt, över att gå på visningar och över att välja bindningstid på sina lån. Till dig som känner av den här stressen, vill jag ge följande tips:

  • På lång sikt vill jag förespråka ett ägande. Helt okej att hyra ett tag, t ex när du pluggar är osäker på vilken stad du vill bo i , men behåll en långsiktig plan om ett ägande. Äger du ditt boende har du chans på en värdestegring och att de pengar du investerar ger avkastning.
  • Du kanske inte kan få ditt drömboende direkt. Det kanske inte ens blir på den plats du önskar eller den storlek du vill ha. Men ta det där första steget på bostadskarriärens steg så att du kommer igång.
  • Att spara till en kontantinsats tar tid och kräver uppoffringar. Att spara pengar kräver disciplin, tålamod, fokus och målmedvetenhet. Gör en budget för ditt bostadsköp, men även för din privatekonomi.
  • Fråga människor i din omgivning! Du kommer att behöva råd och stöd, oavsett om du ska hyra eller köpa. Hur har andra gjort? Det ger perspektiv att prata med någon som har lång erfarenhet av bostadsmarknaden. Du kommer garanterat att få höra historierna om räntenivåer på 90-talet.
  • Fråga banken! Vi som arbetar på banken har lång och gedigen erfarenhet av ekonomi, kalkyler och vad det innebär av skuldsättning. Din bostadsaffär är viktig för oss. Vi vill dig väl.

Hoppas detta hjälpte dig en aning. Lova att höra av dig om du har fler frågor!

Emma

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *