Svenska folkets fem-i-topp på skidsemestern

Svenska folkets fem-i-topp på skidsemestern

Så här års, inför, innan och under sportlovet är det många som åker till de svenska fjällen. Att minst 2 miljoner människor åker till fjällen säsongen 2015/2016 vittnar om att det finns ett utbrett intresse att vistas i den svenska fjällvärlden. Många gillar den gnistrande snön och de vida vidderna i landskapet. Och vem minns inte känslan av att värma stelfrusna händer runt en kopp varm choklad? Alla oavsett ålder kan vistas i fjällen. När sportstjärnor presterar så brukar det leda till att intresset för en viss sport ökar. Sveriges skidstjärnor i slalom, längd och skidskytte är och har varit många, vilket sannolikt bidragit något till att många vill vistas i fjällvärlden. Den aktiva semestern har också blivit allt mer populär, vilket en fjällsemester i allra högsta grad är.

SBAB frågade nyligen drygt 1000 personer hur de ser på att semestra i de svenska fjällen. Två av tio hushåll säger att de tänker åka, eller har varit, på skidsemester i Sverige under vintersäsongen 2015/16. De som inte åker väljer bort det för att de inte vill, prioriterar annat eller inte har råd att åka. Det konstaterar SBAB i rapporten Skidstugan som investering 2016.

Fem-i-topp-lista för en bra skidsemester
I undersökningen frågade SBAB vad som är viktigast på skidsemestern. Den vackra naturen och de fina vyerna toppar listan tillsammans med vikten av att kunna hålla nere kostnaderna.

  1. Vacker natur och fina vyer
  2. Att kostnaderna hålls nere
  3. Välpreparerade backar och längdspår, inga liftköer
  4. Närhet till mataffär och annan service
  5. Avståndet mellan hemmet och boendet

Vår undersökning visar att människor tycker det är viktigt att kostnaderna hålls nere på skidsemestern. Det återspeglas i prioriteringen att ha nära till mataffär och annan service, som underlättar självhushåll. Sen är det viktigt att det inte är för långt mellan hemmet och skidorten. Vacker natur och fina vyer får du ju på köpet.

Investering
De senaste åren har intresset för att äga en bostad på en skidort ökat. Av de som äger en bostad i en skidort säger 38 procent att de ser det som en ren investering. Investeringen kan kopplas till att fjällstugan ökat i värde, kan hyras ut och som investering i det egna välmåendet och fritiden. Lika många ser bostaden som en mix av att vilja vara i fjällen och en investering.

Uthyrning och utlåning
SBAB ville veta om man som innehavare av en bostad på en skidort vill hyra ut och hur man ställer sig till att låna ut till vänner.

75 procent av de som äger hyr aldrig eller sällan ut sin bostad i fjällen (45 respektive 30 procent). 19 procent hyr ut ibland och 7 procent hyr ut så mycket det går.

44 procent säger att de lånar ut sin fjällstuga utan att ta betalt av vänner. En del väljer att ge vännerna rabatt (26 procent) och endast 5 procent uppger att vänner får betala samma pris som andra. 26 procent lånar inte ut sin bostad alls.

Inte åka
Den största anledningen till att inte åka på skidsemester i Sverige är helt enkelt att det inte finns intresse för det eller att man planerar att resa någon annanstans (68 procent). 16 procent säger att de inte har råd att åka. Ett fåtal anger som skäl att de inte har någon att åka med.

Funderar du på att köpa fjällstuga avslutar jag med några tips:
Kan du tänka dig att åka en bit till backen eller spåren, eller vill du att boendet ska ligga precis i anslutning?  Det påverkar priset. Ju närmare backe och spår du kommer desto dyrare. Det finns inte bara klassiska stugor att köpa för den som vill vistas i fjällen, det är också vanligt med lägenheter. Tänk noga igenom vad som passar dig och din familj. Hur ställer du dig till att hyra ut, och kanske låna ut, tänk på framför allt det där med att låna ut till vänner, frågan lär komma, någon av dina vänner vill säkert åka till fjällen.

Hur långt vill du åka mellan hemmet och fritidshuset? Välj ort med omsorg och med tanke på avstånd om du tycker det är viktigt.

Jag önskar dig all lycka till med att hitta ditt fritidshus / fritidsboende på någon av Sveriges fina skidorter.

 

Claudia

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 3 =