Två burkar jordnötssmör eller 500 kr till sparandet?

Två burkar jordnötssmör eller 500 kr till sparandet?

Häromdagen hittade jag två glasburkar jordnötssmör i mitt kylskåp. Förmodligen har jag glömt att jag hade en burk hemma och köpte en till när jag var i affären. Likadant med kryddpeppar som jag behövde till köttbullarna i julas. Det fanns redan hemma, men jag köpte en till för att vara säker på att det skulle finnas till köttbullarna. En burk kryddpeppar till kanske inte ruinerar dig, men Livsmedelsverket har räknat ut att en familj kan spara 6 000 kronor per år på att tänka smartare med maten. Främst genom att inte slänga så mycket fullt ätbar mat. Det är 500 kronor varje månad som du kan göra roligare saker för. Eller spara.

Så hur kan du bli smartare med maten? Här är några tips och länkar till bra ställen där du kan läsa mer:

  • Rensa kylskåpet, skafferiet och kryddskåpet med jämna mellanrum. Det ger dig en bättre överblick över vad som finns där och risken minskar för att du köper dubbelt. Använd det som är på väg att bli gammalt. På flera receptsajter går det att söka recept utifrån ingredienser du har hemma.
  • Gör en matsedel varje vecka och handla utifrån den. Köp inte storpack för att det är billigt, utan för att du verkligen behöver just den matvaran.
  • Handla eller laga inte mat när du är hungrig. Det är lätt att du både handlar och lagar för mycket. Lägg upp lite på tallriken och ta bara mer om du verkligen är säker på att äta upp det. Det är bra för barnen att ta av maten själva, men lär dem samma sak. Lite först, mera sen.
  • Enligt Konsumentverket kostar det för män 1 780 kr per månad och för kvinnor 1400 kronor att laga all mat, utom lunch, hemma. Titta tillbaka på 2016 och se hur mycket du lade på mat det året. Det kan räcka med att summera ett par normala månader för att få ett ungefärligt genomsnitt. Reflektera sedan över summan. Är det för mycket? Eller rentav för lite? Det är förstås helt i sin ordning om du vill lägga mer än genomsnittet på mat men det ska vara ett medvetet beslut. Det kan kanske finnas utrymme här att bli smartare med dina matutgifter och därmed hitta ett sparutrymme du inte visste fanns.

Här är några länktips för att lära dig mer om hur du kan bli mer matsmart:

  • Börja med ett test hos Livsmedelsverket för att se hur mycket mat du slänger i onödan.
  • Läs mer om matsvinn hos Konsumentföreningens Släng inte maten
  • Livsmedelsverket listar sina bästa tips
  • Glöm heller inte att ta med barnen i denna viktiga fråga. Här är ett inslag från Lilla Aktuellt om skolmat som slängs och som kan vara en bra utgångspunkt för att prata med barnen om matsvinn.

Hoppas du får ett matsmart 2017!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.