Varför ditt boende är mer än bara en ekonomisk investering

Varför ditt boende är mer än bara en ekonomisk investering

Om man googlar ”hyra eller äga bostad” får man en lång rad träffar där kloka människor resonerar kring fördelarna och nackdelarna med de olika boendeformerna. De resonerar om vid vilken brytpunkt (hyresnivå) det lönar sig att köpa istället för att hyra, om vilken som egentligen är bäst ur ett investeringsperspektiv och om inte det bästa ändå är att bo i en billig hyresrätt och spara överskottet i aktier.

Vad jag tycker att många glömmer i den här diskussionen är de mjuka värdena i boendet. SBAB presenterar idag en undersökning som visar att människor som äger sin bostad är mer nöjda än de som hyr. Och då inte bara med saker som standard och storlek utan med grannar, närområdet och hur bra miljön är att växa upp i för barnen. Saker som inte nödvändigtvis kan värderas i pengar.

Det finns såklart flera orsaker till denna skillnad. En förklaring ligger i svårigheterna att överhuvudtaget få tag på ett hyreskontrakt. Säkerligen bor en del hyresgäster i en lägenhet som egentligen inte passar deras behov. Eller som ligger där de helst vill bo. Ytterligare en förklaring är förmodligen att du kan renovera och inreda som du vill i en ägd lägenhet eller hus. Med en galen fototapet från ditt fallskärmshopp. Eller med ett efterlängtat bulligt kylskåp med 50-talskänsla. Som är mer du. För de som vill är också ett engagemang i en bostadsrättsförening eller en samfällighet en chans att mötas och påverka sin boendemiljö.

Om du ska hyra eller äga din bostad är förstås helt upp till dig. Men jag tror inte att det bara går att räkna på ditt boende som en ren ekonomisk investering. Det finns flera faktorer som är svåra att värdera i pengar och som också måste tas i beaktande. Fundera på vilka de är för just dig innan du bestämmer dig.

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *