Varför spelnörden blir den nya miljonären

Varför spelnörden blir den nya miljonären

Jag föreläste för ett gäng arbetslösa ungdomar i Malmö förra veckan. Efteråt kom det fram flera personer som ville ställa lite mer personliga frågor. En kille frågade hur han kunde få lite mer struktur på sina räkningar. Planera bättre för kommande utgifter helt enkelt. Jag tipsade honom om att utnyttja internetbanken, lägga räkningarna på autogiro och att testa en digital tjänst för att få bättre koll, t ex Smartbudget eller Tink. Men jag kunde inte låta bli att fråga honom om var han hade lärt sig att det var bra att planera sin ekonomi på det sättet. Det lät så initierat och moget.
– Spelvärlden, utbrast han med förvånad självklarhet.
Det visade sig att han genom åren hade spelat en lång rad spel, från Sims till Battlefield, och därigenom lärt sig att hushålla med virtuella betalningsmedel. Han berättade också att det gett honom en insikt i hur man kan sälja vidare det man själv inte behöver längre och på så vis tjäna en slant. Kort sagt: lärt sig mycket av grunderna i privatekonomi.

Det kan vara dags att omvärdera synen på spelande ungdomar. Utöver att du lär dig språk, samarbete och strategiskt tänkande lär spelen dig att hushålla med resurser och hur transaktioner människor emellan skapar möjligheter. Precis som IRL (i det verkliga livet). Dessutom finns det numera möjligheter att tjäna pengar på spelandet. På e-sport-turneringen The International, där deltagarna tävlar i datorspel, var prissumman i år nästan 21 miljoner. Dollar.

Hursomhelst, var man lär sig om privatekonomi spelar mindre roll. Att man lär sig är avgörande. Jag tror att det kan ske i de mest oväntade miljöer. Det behöver inte vara i skolan, av föräldrarna eller av förnumstiga experter (som jag själv). De bästa förutsättningarna för lärande är i en miljö där man känner sig trygg. Må så vara spelvärlden, scoutlägret eller vid middagsbordet i föräldrahemmet. Privatekonomi är mer än bara pengar ut och in på konton. Det är drömmar, planer, strategier och att vara lite streetsmart. Saker man lika gärna kan lära sig i ett spel.

Dessutom skriker arbetsmarknaden efter IT-resurser – en utveckling som knappast lär avta med åren. Kanske ännu en anledning att fortsätta spela och skaffa sig mer datorvana?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *