Varför tjejers jeansstorlek är viktig när det kommer till privatekonomi

Varför tjejers jeansstorlek är viktig när det kommer till privatekonomi

När jag gick i högstadiet och faktiskt ända upp i gymnasiet var det inte coolt som tjej att vara duktig på matte. Eller för den delen i något av de naturvetenskapliga ämnena. Och gudarna ska veta att jag var lättpåverkad på den tiden. Precis på samma sätt som jag köpte de obligatoriska jeansen Levis 501 i storleken 28/34 för att man ”skulle” ha det (trots att jag nog mer var en 29/32) så påverkades jag till att tänka att matte, nehej, det kan jag inte. Jag misstänker att det gjorde att jag inte ens försökte. När jag gick i skolan kunde man välja allmän (lite enklare nivå) eller särskild (högre nivå) i en rad ämnen, bl. a matematik. Så självklart valde jag allmän. Jag inbillade ju mig att jag inte kunde för att jag ville passa in.

Jag tror att det här tankesättet förföljer en del tjejer långt upp i åren. På många fler områden än matematik och naturvetenskap. Och det är också här det blir så sorgligt när jag läser resultatet från vår senaste undersökning om sparande. I den svarar nästan var femte kvinna att hon inte har undersökt olika alternativ för sparkonton därför att hon ”saknar förmåga att sätta sig in i dylika frågor”. Och jag kastas med ens tillbaka till högstadiets förutfattade meningar om vad tjejer ”ska” kunna och inte.

Jag tror att matematisk färdighet handlar mindre om förmåga än vad det handlar om att öva. Precis som med privatekonomi. För att bli bättre måste man läsa på, öva och prova sig fram. Samt ha tilltro till sin egen förmåga. Att räkna ut volymen på en cylinder eller arean på en triangel kanske man klarar sig igenom livet utan att kunna. Men att inte kunna grundläggande privatekonomi kan leda till en sämre utveckling på ditt sparande, eller att du inte har pengar eller kunskap nog att t ex lämna en dålig relation. Kvinnor har, i genomsnitt, sämre förutsättningar redan från början. De har lägre lön, sparar med lägre risk och får sämre pension. Det betyder att det är ännu viktigare att ta makten över alla val.

Idag är det lätt att läsa på om olika fonder och sparkonton med hjälp av olika jämförelsetjänster på nätet. Det finns en rad olika forum för tjejer som vill lära sig mer om sparande och aktier, där man slipper skämmas för vad man eventuellt inte kan. Och massor av tips på hur man lär sig mer från banker och andra institut. Så läs på, öva och prova dig fram. Det kan inte bli värre än att du plötsligt inser att din inbillade oförmåga i själva verket handlade om bristande tilltro till dig själv.

Dagens hemuppgift blir därför att lära dig något nytt du inte visste om ditt sparande. Börja med något enkelt, som räntan på ditt sparkonto. Går det att få mer och ändå ha fria uttag och insättningsgaranti?

Lova mig också att aldrig låta någon påverka dig till att tro att du har en annan jeansstorlek än den du egentligen har. Eller att du inte skulle ha förmågan att lära dig mer om matematik eller privatekonomi. Det är, rent ut sagt, skitsnack.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *