4 tips för en (v)årstädning av din privatekonomi

4 tips för en (v)årstädning av din privatekonomi

Jag läste en gång om en professionell pokerspelare som hävdade att för att bli en riktigt bra pokerspelare måste man tappa respekten för pengar. Jag antar att det handlar om att man inte kan sitta där och darra på överläppen bara för att chansen att bli potentiellt jätterik beror på hur man spelar nästa kort.

Men om du inte är professionell pokerspelare, vilket de flesta av oss inte är, så är det viktigt att respektera varenda krona. Precis som du respekterar dina saker och munhälsa genom att lämna bilen på service, skridskorna på slipning eller går till tandläkaren regelbundet så bör du årligen se över var dina pengar går. Använd januari till att göra en (v)årstädning av din ekonomi. Här är några tips:

  • Se över dina försäkringar. Sjukt tråkigt tycker de flesta och jag förstår det. Det är inte så kul att gå till tandläkaren heller, men det gör du ju (hoppas jag). Faktum är också att de enda som tjänar på att du tycker att det är tråkigt är försäkringsbolagen som får ha dig som kund under lång tid eftersom du inte orkar byta. Enligt en undersökning vi har gjort uppger 14 procent av svenskarna tänker byta försäkringsbolag nästa år. På tok för lågt om du frågar mig. Gör så här: använd en jämförelsetjänst som t ex Compricer, men stirra dig inte blind enbart på priset. Se till att du vet vad som ingår i försäkringen, läs mer om det här
  • Har du dåliga krediter på postorderföretag, sms-lån eller andra mindre bra lån? Gör en ”Lyxfällan” på din ekonomi så snart som möjligt. Undersök möjligheterna att samla dåliga lån och krediter i ett större lån med en bättre ränta. Den nya långivaren kan ofta hjälpa till med att lösa krediterna du redan har, så det behöver inte vara så jobbigt som det låter. En lägre ränta sänker din månadskostnad och ger dig kanske ett utrymme att starta ett litet sparande – även ett litet är bättre än inget.
  • Byt eller lägg till en bank. I vår undersökning svarar 12 procent av svenskarna att de kommer att byta bank under nästa år. Också för lågt. Samma princip här som hos försäkringsbolagen – få ger sina mest trogna kunder de bästa priserna. Och om du vill behöver du heller inte byta helt. Att lägga till en bank kan räcka. Lägg till den bank som har den bästa sparkontoräntan (och har insättningsgaranti), lägsta blancolånsräntan, det mest förmånliga bankkortet osv. Du köper väl inte alla dina kläder hos ett och samma företag eller handlar alltid på samma matvaruaffär? Nej precis. Shoppa runt och jämför!
  • Jag har tjatat om det förut, men skaffa en app så att du verkligen ser vad dina pengar läggs på. Det kan vara en riktig ögonöppnare och förändra hur du ser på 2017. Skruva åt där det går. Hitta sparutrymmet. Tink är ett bra exempel på en sådan app.
Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published.