När kärleken tar slut

När kärleken tar slut

Lyckades ni inte lappa ihop relationen under semestern som ni hoppats? De flesta paren skiljer sig just efter semestern. Enligt en ny undersökning från SBAB är det dock väldigt svårt att köpa ett ändamålsenligt boende efter en separation. Så vad gör man då när kärleken tar slut?

Att flest par skiljer sig efter semestern är inte en myt, statistiken visar att det stämmer. Många par hoppas nog på att kunna lappa ihop relationen under semestern när de är lediga och har tid för varandra. Risken är dock att det som gnagde redan före semestern blir än mer påtagligt när man får mer tid att umgås. Att separera är ofta otroligt tufft rent känslomässigt och ger därtill stora privatekonomiska konsekvenser. När ett hushåll ska bli två.

SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att kunna köpa varsin trea på 75 kvadratmeter efter en separation. Vid granskningen har SBAB utgått från det genomsnittliga bostadsrättspriset och medianinkomsten i kommunen. Kartläggningen omfattar Sveriges 25 största kommuner. Av sammanställningen framgår att varken en man eller kvinna givet dessa förutsättningar kan köpa en trea till sig och sina barn i någon av kommunerna. Så vad gör man då när kärleken tar slut?

Initialt är det naturligt att det känslomässiga står i fokus. Sannolikt är den partner som du separerar ifrån, den som du vanligtvis brukar hålla i handen när livet utmanar dig. Nu behöver du ta emot andra händer som sträcks ut. Våga ta hjälp av vänner, familj och även professionellt om det behövs.

När separationen är ett faktum och känslorna svalnat något behöver ni dela upp er ekonomi. Ni behöver också skriva ett bodelningsavtal. Det är ett avtal där det framgår hur ni har bestämt er för att dela era saker och pengar. Avtalet ska signeras av båda parter. Genom att skriva ett korrekt avtal minskar ni risken att någon senare begär bodelning och konflikter kopplat till det. Ofta krävs också ett bodelningsavtal om man senare vill ta ett nytt lån hos en bank. Om det känns svårt så finns juridisk hjälp att få. Många banker har samarbetspartners som till ett förmånligt pris kan hjälpa till att upprätta ett bodelningsavtal.

På många håll i landet kan det vara svårt att få en hyresrätt med kort varsel om man inte stått i kö. Vad räcker din ekonomi till, kan du köpa något? Har man barn kanske det känns särskilt viktigt att kunna bo kvar i samma område. Så att de kan gå kvar i samma skola och inte måste flytta längre från sina vänner. Samtidigt kanske det inte är möjligt och då måste man vidga vyerna. Är det möjligt att köpa något längre bort eller något som är mindre?

Gör en budget för att få koll på dina nya ekonomiska förutsättningar. Hur kan du påverka utgifterna och finns det något sätt att öka intäkterna? Kanske har du inte råd med det boendet som du önskar just nu. Det är såklart tufft att inse det i en redan känslomässigt ansträngd situation. Kanske känns det enklare om du gör en ekonomisk plan för hur du skulle kunna skaffa just det boendet som du vill ha på sikt. Då får du en tydlig målbild vilket ofta ökar motivationen att till exempel spara. Därtill kanske det kan kännas som en tröst att veta att den nuvarande situationen är tillfällig.

Avslutningsvis; ta hand om dig. Situationen är tuff som den är. Om möjligt kan det vara klokt att låta saker och ting ta lite tid. Beslut om att köpa eller sälja ett boende som fattats mitt i stormen finns det en risk att man ångrar, när allt lagt sig lite. Det är inte bra vare sig för privatekonomin eller för det egna välmåendet.

Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av