Hur ska man tänka när det är oroligt på bostadsmarknaden?

Hur ska man tänka när det är oroligt på bostadsmarknaden?

Just nu har många frågor om hur man kan tänka och agera i tider av osäkerhet. Jag har sammanställt en del tankar och tips som förhoppningsvis kan vara till hjälp i dessa tider.

Ska du sälja din bostad? Räkna med att det kan ta lite längre tid, ta med det i planeringen när du lägger ut din bostad till försäljning. Fundera på och räkna på ett lägsta pris som du kan tänka dig att sälja för.

Som köpare, säkerställ att din inkomst är tryggad. Lånelöftet från banken ger dig en indikation på hur mycket du kan låna, idag kan det vara klokt att köpa en bostad som hamnar under lånelöftet. För att komma ned ned i pris kan man köpa en mindre bostad och bygga om eller till, alternativt köpa en bostad som ligger längre ut från stadskärnan.

Ett konkret sätt att minska sin egen oro är att skaffa sig överblick över den egna ekonomiska situationen. Vad kommer in varje månad, vad går ut. Gå igenom abonnemang och avtal, finns det något du anser vara onödigt i dagsläget, eller rent av något du betalar för dubbelt? Låt den genomlysningen av ekonomin få ta tid. Justera det du behöver, säg upp och omförhandla.  Genom att du nu har full koll på din egen ekonomi kan det bli lättare att hantera oron. Räkna på hur en lägre inkomst skulle påverka dig. Glöm inte att gå med i A-kassan!

Håll koll på din arbetssituation. Tillhör du en yrkeskår som direkt eller indirekt, nu eller inom en snar framtid riskerar att påverkas, räkna på vad det skulle innebära för din privatekonomi hur ett inkomstbortfall skulle påverka dig. Räkna också med hur stor buffert du behöver, här kan du få hjälp.

Arbetar du hemifrån, då har sannolikt uteluncher ersatts av hemlagat. Och dina transportkostnader har sjunkit. Mångas fritidsintressen är också pausade just nu. Räkna ut vad hemarbetet innebär i minskade utgifter för dig / för hela hushållet (barnens aktiviteter) varje månad och gör en automatisk överföring till ett sparkonto. Här kan du läsa mer om vårt sparkonto.

Nu är det mesta för de flesta annorlunda mot hur det var innan corona pandemin. När allt ändå är annorlunda är det ett bra tillfälle att gå igenom dina ekonomiska vanor och mönster och sätta nya.

 

 

 

Claudia Wörmann

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.