5 tips för en billigare fjällsemester

5 tips för en billigare fjällsemester

För mig är det viktigt att barnen lär sig åka skidor. Jag har norrländskt påbrå och stod tidigt på darrande ben i en skidbacke vilket också gjort att jag vill att barnen ska lära sig det. Absolut inte viktigt för alla såklart. Men det handlar för mig om prioriteringar. Det handlar om att göra det man vill med så mycket ekonomisk eftertanke som möjligt.

För det är inte billigt att åka till fjällen konstaterar jag krasst efter en veckas skidsemester norröver. Även om man som vi fortfarande har möjlighet att åka på andra tider än sportlovet så drar det iväg rent kostnadsmässigt. Skidskola till barnen (för er som är insatta så kanske ni känner igen det faktum att barnen lyssnar betydligt bättre till en utomstående vuxen), skidhyra, boende helst nära backen för att slippa lägga tid på att transportera sig och så vidare.

Då gjorde vi ändå det vi kunde. Vi åkte tillsammans med en annan familj för att dela på boendekostnaden. Tog med oss lagad mat hemifrån, typ korv stroganoff, chili con carne och köttfärssås. Nöjde oss med varmkorvlunch vissa dagar. Lyxen blev tacofredag, inköpt på plats. Det är nog bara i fjällen som en livsmedelsaffär redan vid ingången frontar med tacoprodukter och priserna är därefter. Nötfärsen var löjligt dyr.

Det här är mina erfarenheter:

  • Laga mat hemma är grymt. Enkelt, smidigt, billigare och åtminstone mina barn äter bättre när det är mat de känner igen. Frys in, ta med och värm på plats.
  • Så länge det är möjligt är det ur ekonomisk synvinkel bra att åka på veckor när alla andra inte är där.
  • Resa tillsammans med en annan familj är grymt. Det kan hålla nere mat- och boendekostnaderna. Och är dessutom roligt!
  • Skidskola kan vara bra för de barn som lyssnar bättre till en utomstående vuxen. Men om ni själva kan åka och har en tålmodig, pedagogisk läggning är det inte alls säkert att det behövs. När jag växte upp var det inte så många som gick i sim- och skidskolor. Man lärde sig ändå.
  • Ta med tacoprodukter hemifrån. Det många vill ha tenderar som vanligt att kosta mest.

Skida lugnt!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 2 =