5 tips för en ekonomiskt smart alla hjärtans dag

5 tips för en ekonomiskt smart alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag. Kärlek behöver inte bevisas i form av dyra presenter på en speciell dag, det är ni säkert medvetna om. Kärlek är omtanke och omtanke kan visas i många former. Här är några alternativ till att komma hem med en dyr present idag:

  • Prata om pengar! Att prata om pengar är inte fult, att prata om pengar är kärlek. Hur delar ni upp ekonomin sinsemellan? Är båda nöjda med det? Om ni tjänar olika mycket finns olika sätt att kompensera för det, t ex att dela procentuellt på utgifterna. Eller att kompensera den som var föräldraledig mest. Känslan av orättvisa kan ligga och gnaga och skapa grus i skon för den bästa av relationer.
  • Se över juridiken om ni bor ihop. Skriv samboavtal, skuldebrev eller vad som nu krävs för just er situation. Dålig koll? Här kan du läsa mer om vanliga situationer där ett avtal kan vara bra att ha. Att prata om döden eller vad som händer om ni separerar är inte hemskt, det är omtänksamt.
  • Prata gemensamma mål och drömmar. Vart går nästa semesterresa? Vad vill ni göra som pensionärer? Sätt upp sparmål för dessa drömmar och se till att sätta av pengar dit varje månad. Ett sparkonto of love, helt enkelt.
  • Surfa runt på en bostadssajt och dröm er bort för en stund. Att prata om nästa bostad kan vara riktigt romantiskt och det är bra att ha en gemensam målbild. Räkna på vad som är möjligt och sätt upp ett sparmål även för detta om det krävs.
  • För att hitta utrymmet att spara kan det vara smart att först göra en budget. En kollega till mig berättade att när hon gjorde en budget så blev det till en rejäl aha-upplevelse som gjorde att hon nu ändrat shoppingbeteende och ska försöka dra ner på matkostnaderna. Det första steget mot en bättre ekonomi är att skaffa sig en ögonblicksbild av hur det ser ut här och nu.

Så… Hur knasigt det än må låta, så är det mest romantiska ni kan göra idag att prata pengar. Relationer, juridik, kärlek och pengar hänger väldigt tätt samman, tro mig.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − eleven =