Åh nej ytterligare ett renoveringsreportage!

Åh nej ytterligare ett renoveringsreportage!

Även om du är noll intresserad av inredning och renovering kan det i dag var svårt att freda sig. Där står en glad snickare och hamrar på en finurlig hylla, en kvinna med burrigt hår som gör kakfat av gammalt porslin eller en arg snickare som gormar om respekt och renovering eller barfotamannen som smaskar honung och gör inredning av kottar och grenar, allt på bästa sändningstid. Vi matas överallt med råd och inspiration vad gäller förbättringar av våra hem. till exempel av grannen på gatan som sliter ut allt i det nyinköpta hemmet, för att sätta sin egen prägel. Jag tror det kan finnas människor på gator där de som bott länge suckar lite över den nyinflyttade grannens renoveringsiver och säger att det var lite bättre om inte förr,  så i alla fall innan den nya grannen flyttade in.  Det kan vara svårt att bena ut vad som verkligen behöver göras eller vad som görs för att det finns en yttre press från artiklar och Tv program men också från grannar, släkt och vänner.

Och nu kommer ett par tips till – det är OK du kan sluta läsa nu om du känner att pulsen stiger.

En del renoverar och inreder för att det helt enkelt är ett genuint intresserade, andra för att de måste. Gör en prioriteringslista på det som ska åtgärdas, efter måste och smak. Läckande tak går före att måla över den där ockraväggen du tröttnat på. Alla åtgärder kostar olika mycket förstås, ibland kan det vara ett lättare val att prioritera en burk färg framför att ta in offert på att lägga om taket. Men det kan bli dyrt i längden.

Renoverar du för att öka din och familjens trivsel tycker jag att grundregeln är att välja efter tycke och smak mer än vad senaste trendspaningarna säger. Ska ni förbättra en del för att sälja ert hem? Välj neutrala toner, vitt må vara trist, men är ett säkert kort. Det handlar ju om att presentera bostaden på ett ljust och välkomnande sätt, och slutpriset påverkas av om bostaden tilltalar många. Men du, tokrenovera inte, gör det med måtta.  Alla som köper ett nytt hem vill ändå sätta sin egen prägel på det.

Så även om det kan vara betydligt tråkigare än att välja tapeter, se till att de stora förbättringsåtgärderna är gjorda, byte av tak, fasad, kanske dränera grunden om det behövs göras, innan ni enas om vad att ha på väggen. Att se över taket på bostaden är mycket viktigt, det är ju husets mössa, läcker det eller finns oro för framtida läckage finns risk för framtida följdskador.

Använd det du har är ett råd. Om bostaden börjar kännas trång, istället för att bygga ut kan du bättre använda dig av den yta ni redan har. Tänk innovativt för hur outnyttjade ytor kan användas bättre, att flytta om i det som redan finns blir oftast billigare än att bygga ut.  Och där du känner dig det minsta osäker, anlita en fackman. Det du gör en eller ett par gånger i livet gör proffset varje dag.

Att renovera badrum och kök är dyrt och bökigt under tiden, därför är det många som är på jakt efter nytt boende som uppskattar att just dessa rum är i OK skick.

Så har du läst denna text och kanske undrar varför det inte riktigt liksom hugger tag i inspirationen, trots alla TV program och uppslag i tidningar och magasin med glossigt papper.

Det är helt ok att inte vara jätteintresserad av varken inredning eller renovering! Vad många glömmer bort är att bakom den där frontfiguren på TV iklädd snickarmundering och brett leende står ett helt team. När kameran inte rullar jobbas det febrilt. Det som ser lekande lätt ut kan vara både svårt och tidsödande. Och den där kvinnan som arrangerar blommor i vasen från den egna trädgården och som till synes insiktsfullt pratar om att detta är livskvalitet i reportaget har förberett sig i veckor innan tidningen kommer ut.
I hemmet ska vi koppla av och ha det bra, den ska vara den frizon vi behöver från en för tillfället än mer svårbegriplig och stressad värld. Hitta din nivå på standard, du bestämmer, det är ditt hem.  Se bara till att hemmet mår bra, att taket är tätt och inget akut behöver åtgärdas.

Lycka till!

Claudia Wörmann

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =