Sommar och semester – tid att se över din ekonomi

Sommar och semester – tid att se över din ekonomi

SBAB kom nyligen med en nyhet som var ganska nedslående för landets unga, och speciellt för unga kvinnor. De unga har, om inkomsten är en medellön, väldigt svårt att få ihop ekonomin för att köpa en första bostad. För de unga männen ser det något ljusare ut, men för kvinnorna med lägre löner än männen är det svårare. Nu är ju inte den enda vägen till ett första boende att äga, på vissa marknader (men de är få) finns en fungerande hyresmarknad.

Semestern är ett bra tillfälle, ofta för att vi går ned i varv, att ägna lite tid åt sin ekonomi. I unga år lägger du grunden inte bara för ditt ekonomiska förhållningssätt utan också till återstoden av ditt ekonomiska liv. Därför kommer här ett blogginlägg om hur att tänka i olika åldrar i livet mellan 20 och 40 år. Och kanske speciellt som kvinna.

Vid 20, eller när du har en egen inkomst

Här gäller det att planera för att du ska kunna ha möjlighet att flytta hemifrån. Ställ dig i bostadskö, det finns ibland kommunala, ibland privata, kolla hur det ser ut på just din ort.

Är det en ägd bostad som är drömmen är det hög tid att spara till kontantinsatsen på 15 procent så fort du börjar drömma. Sätt ett mål för ditt sparande, ett tips är att räkna på en drömbostad som är ute till försäljning just nu. Hur mycket krävs i kontantinsats? Sätt över ditt sparande på ett konto med ränta och insättningsgaranti när lönen kommer. Är din inkomst jämn kan du ha en stående överföring.

Spontanshoppar du när det är rea? Prova, tänk efter och låt bli att köpa, sätt de pengarna på sparkontot istället.

Vid 30

Nu kanske du är klar med utbildningen och har etablerat dig på arbetsmarknaden. Inkomsten är jämnare än för 10 år sedan. Viktigt nu är att hålla koll på din pension, betalar din arbetsgivare in tjänstepension för dig och finns förhandlingsutrymme – förhandla! Starta eget pensionssparande om du inte redan gjort det. Här kan du starta med relativt hög risk och trappa ned risken ju närmare pensioneringen du kommer.

Vid 40

Växla upp dina kunskaper. Sätt dig in i hur börsen fungerar. Läs affärstidningar och börstips på nätet. Kunskap är makt! Välj fonder med en inriktning du gillar och aktier i bolag som du är intresserad av och vill veta mer om. Du kan göra det tillsammans med vänner. Sätt ett mål för ert sparande och bestäm vad ni ska göra med pengarna. Se dem växa eller ta en weekendresa tillsammans?

Jag tror att många tänker att jag har ingen ekonomi som möjliggör sparande, men allt sparande även om det bara är en hundralapp i månaden lite då och då är bättre än inget alls!

Var inte alltför hård mot dig själv, bara lite lagom hård. Det svider lite att spara, men på sikt blir det en vana. Som kan ge dig både större frihet och framför allt valmöjlighet. Och kanske ett bättre samvete.

 

Lycka till,

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 2 =