Byter du in din mercedes på bostadsmarknaden?

Byter du in din mercedes på bostadsmarknaden?

Och kör nöjd iväg med en liten och i dina ögon sämre  bil som är dyrare?

En del inlåsningsproblem synliggörs där de äldre i lågt belånade villor ofta får statuera exempel. Det är svårt att hitta bra ersättningsbostäder för den gruppen, flyttskatten påverkar också. Även om jag personligen tror att det också handlar om principer, för vem skulle på fullaste allvar göra affären: lämna in en mercedes (den lågt belånade villan) och köra iväg med en liten mellanklassbil som dessutom är dyrare (den nya bostaden med avgift/ hyra)?

Det finns problem för gruppen äldre, och visst finns det nog en hel del kommuner med brist på lämpliga bostäder för barnfamiljer i sitt bestånd, eller rättare sagt finns dessa bostäder, men där bor Märta ensam kvar, nu änka sedan länge med fullvuxna barn och halvvuxna barnbarn. Det leder till en skevhet och tröghet på bostadsmarknaden. Som ger konsekvenser inte bara för Märta och hennes polare, utan för barnfamiljer på jakt efter lämplig bostad.

Den unga generationen är den som fått det allt svårare att flytta hemifrån. Nu säger vän av ordning att nä nä svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigaste i hela Europa! Men är det till ett eget boende, som de äger, eller är det rent av ett långtidskontrakt i första hand till juste hyra? På de allra flesta orter där unga människor bor och vill bo är de hänvisade till dyra andrahandskontrakt.  Om jag ska göra en liknelse till transportmedel igen, en generation som på sin höjd graderar upp sig från en minicykel till en tandemcykel med föräldrarna som hjälper sitt barn att trampa (ekonomiskt) för att över huvud taget komma framåt.

Om de unga inte kommer loss i tid, blir föräldern eller föräldrarna kvar. Trots att de egentligen inte alls vill bo i det hus eller den lägenhet som från början var så himla perfekt när barnen var små. De vill men har svårt att röra på sig.

Till och med den inbitne soffpotatisen är nog medveten om att det är bra att röra på sig. Man blir vitalare sägs det och kan till och med enligt vissa rön leva längre. Det där har jag bara övergripande kunskap om. Vad jag vet desto mer om är rörligheten på bostadsmarknaden, och just nu är jag riktigt bekymrad.

 

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + five =