En tredjedel av svenskarna sparar skatteåterbäringen – blir du en av dem?

En tredjedel av svenskarna sparar skatteåterbäringen – blir du en av dem?

Inom några dagar kommer skatteåterbäringen för miljontals svenskar. Nu har du ett gyllene tillfälle att bestämma dig för vad de pengarna ska användas till.

I en undersökning som vi gjorde 2016 angav nästan var tredje att de inte visste vad de skulle göra med skatteåterbäringen eller att de inte hade några särskilda planer med pengarna. Det tror jag är dumt. Särskilt om de går in på lönekontot är det lätt hänt att pengarna går åt till de allmänna utgifterna eller kanske till något oplanerat inköp. Så mitt råd är att bestämma dig redan nu – innan pengarna kommer. I en undersökning vi gjorde förra året inför utbetalningen av skatteåterbäringen angav en tredjedel av svenskarna att de tänker spara skatteåterbäringen antingen i aktier, fonder eller på sparkonto. Är du en av dem?

Här kommer några saker att tänka på när du ska bestämma vad du ska göra med pengarna:

  1. I år är det försent, men inför nästa kan du komma ihåg att du kan ange ett sparkonto som kontonummer till Skatteverket. Det kan göra det svårare att spendera dem fast du inte planerat att göra det.
  2. Bestäm redan nu vad du ska göra med pengarna så att de inte börjar bränna i fickan. Är det till semestern? Buffertsparandet?
  3. Att amortera på lån eller lösa dåliga krediter är ett effektivt sätt att göra din ekonomi mer långsiktigt hållbar. Välj eventuella lån med högst ränta först och därefter bolån.
  4. Självklart kan du också använda pengarna på något som gör dig glad. Men det är inte säkert att inköpet här och nu gör dig lyckligast på lång sikt. Kanske är det ett ännu större inköp ett par, tre skatteåterbäringar fram i tiden som gör dig ännu gladare?
Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × three =