Välkommen till petuniaträsket

Välkommen till petuniaträsket

Det är inte så konstigt att högsäsongen för husmarknaden, med flest transaktioner, sammanfaller med att vi börjar tina upp efter vintern. I samband med att de första snödropparna strävar upp ur jorden brukar intresset för att sälja och köpa både hus och fritidshus vakna till liv.

För som både säljare och köpare är det viktig att kunna se och överblicka den tillhörande tomten.

På frågan om vad som mest väcker en köpares intresse (vilket återspeglas i prisbilden) svarade landets fastighetsmäklare för ett par år sedan den stora tomten med påkostad trädgård.

En del saker kan passera utan att det väcker särskilt mycket intresse, än mindre ställningstagande. Man kan gå omkring och inte ha en åsikt, och inte beröras. Till denna gråzon hör inte trädgårdsarbete. Precis som vissa menar att det är avkoppling, menar andra att det leder till stress. Du kan viska petunia och pelargon för att röra upp djupa känslor för den som är både för- och emot.

Jag tror att det är många som går bet, drömmen om den där prunkande trädgården blir ytterligare en stressfaktor. Den där syrenbersån där det skulle drickas hemmagjord saft av egenodlade bär blir kanske inte ens av. För många är det själva sinnebilden av en trädgård som naturligtvis även ska innehålla välansade rabatter med blommor som blommar omlott med varandra i en aldrig sinande färgkaskad. Och snygg gräsmatta och omhändertagna fruktträd.

Saften är köpt, barnen är sura och bersån växer igen, gräsmattan av maskrosor och mossa har sin charm men rimmar illa med vad du såg framför dig. Och bilden du hade för näthinnan är sällan förenlig med dagens livsstil, där tiden ofta måste läggas på annat än att rensa ogräs.

Och så finurligt inrättat är det ju i vårt avlånga land, att du ofta har möjlighet att välja boendeform efter trädgårdsintresse. Lägenhet, radhus, villa, alla har olika grundförutsättningar för ett trädgårdsintresse.

Det är inte så konstigt att kruksortimentet blivit så stort, det kanske är den trädgårdstrend som vuxit kraftigast. Trädgård ut på våren, trädgård in på vintern, i den lilla krukan.

Oavsett hur du förhåller dig till det här med trädgård, försök att ha realistiska krav på dig själv, och i slutänden, vad är det för fel med den där vildvuxna naturtomten?

Hälsar

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + eleven =