Nej – ytterligare ett renoveringsreportage!

Du kanske känner stressen bara av rubriksättningen. Ytterligare en artikel som ska få mig att vilja renovera? Misströsta inte. Den här bloggen ska ge dig hopp.

Vi här på de mer nordliga breddgraderna bor ju lite mer vad man gör i länder längre söderut. Låt mig förklara vad jag menar. Hur gärna vi än vill ha medelhavskänslan är det svårt att finna den en kall decemberdag med snögloppet hängande i luften och vi blir därmed mer hänvisade till våra hem.  Vi vistas mer tid inomhus i våra bostäder än vad man gör längre söderut. Sen har det accentuerats med pandemin. Vi bor ännu mer. Och det finns en oerhörd vilja att förbättra och inreda våra hem.

Jag vet att många är genuint intresserade av trender och inredning men de som inte är det säger det kanske inte ens högt. Det finns faktiskt människor som inte bryr sig nämnvärt om trender och inredning. Ett hem för dem ska vara tätt, ha tak och fyra väggar. Varmt och skönt med rinnande vatten.

Inredningsreportage och artiklar finns det gott om. Människor som glatt visar upp hur de förvandlat ett ruckel till en pärla. Hur allt var mödan värt. Inte sällan illustreras det av bilder. Och kanske kanske håller innehavaren upp en pryl och säger: allt i vårt hem har en betydelse, en liten historia. Vi får gå husesyn över vitoljade golv. Små roliga detaljer förstås, inte sällan inhandlade under resorna utomlands.
Och kanske är det i denna stund du själv sitter i ditt eget hem och blickar ut över vad du ser närmast och undrar vad alla prylar runt omkring dig har för egen liten historia att berätta. En urdrucken kaffekopp- du har druckit kaffe. Barnens mattebok- du har barn. Barnet går i skolan. Och har matteläxa.  Vardagliga föremål som finns i ditt och många andra personers hem just nu, men som sällan eller faktiskt aldrig figurerar i reportage, men som behövs för att få livet att snurra.

Det är klart att den som är stolt över sitt hem och som har något utöver det vanliga gärna vill visa upp det. Och det är sannolikt roligt att göra reportage om dessa hem. Men i detta är det viktigt att påminnas om att det finns andra hem också. Där varenda liten pryl inte har en historia att berätta. Där prylarna finns som helt historielöst ingår i det vardagliga livets ruljangs. Och som därmed har en betydelse.

Att ständigt och jämt matas med dessa inredningsuppslag kan stressa många, speciellt om man inte tillhör den skara som bryr sig så särskilt mycket. Som inte ser skillnad på Stockholmsvit, fjäder, krita eller äggskal (vita färger alltså). Men du, var stark och stå emot. Det är ditt hem och du bestämmer. Gör något åt de saker du stör dig på. Åtgärda fel som kan skada ditt hem. Men mest  av allt- se till att trivas där du är.

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.