Nyrenoverat – då blir männen lyckliga och kvinnorna mer harmoniska

Nyrenoverat – då blir männen lyckliga och kvinnorna mer harmoniska

61 procent av kvinnorna upplever att de blir mer harmoniska av ett nyrenoverat hem, och 58 procent av männen upplever att de blir mer lyckliga. Men det nyrenoverade hemmet bidrar inte till att varken kvinnor eller män ser sig som mer framgångsrika, endast 36 procent av männen och 27 procent av kvinnorna känner så. Det kan SBAB konstatera i en ny undersökning.

Så här besvarades undersökningen:

Ja ett nyrenoverat hem gör att jag känner mig mer lycklig
58 procent av männen 55 procent av kvinnorna

Ja ett nyrenoverat hem gör att jag känner mig mer harmonisk
56 procent av männen 61 procent av kvinnorna

Ja ett nyrenoverat speglar att jag är mer framgångsrik
36 procent av männen och 27 procent av kvinnorna

Ingen stress för att andra renoverar
SBAB ville också ta reda på om människor känner sig stressade över att själva behöva renovera för att andra gör det. Över hälften av de medverkande håller med om att andra renoverar men säger att de själva inte blir stressade av det. 2 av 10 tycker inte att andra verkar renovera så mycket.

Det är faktiskt väldigt få som blir stressade, bara 6 procent av männen och 8 procent av kvinnorna i vår undersökning upplever att de blir stressade av att andra renoverar. Det är mycket sunt, sen kan det ju vara så att den som inte känner stress faktiskt redan har renoverat. För på frågan om när senaste renovering genomfördes i nuvarande bostad svarar 58 procent att något har gjorts. Vill du läsa mer kan du hitta mer information här: Hela undersökningen om renovering

De flesta har renoverat något 2015. (22 procent) När avdragsrätten för ROT avdraget försämras tror jag att många som funderat på att renovera gjort slag i saken innan förändringarna sker. Det är ett bevis på att ROT avdraget fungerat, och det blir sannolikt en nedgång i renoveringsivern med hantverkshjälp efter årsskiftet. varför en ändring av dess regler sker har jag mycket svårt att begripa.

Att renovera ett hem innebär att du gör de förbättrande åtgärder som behövs, kanske är ditt hem gammalt, och renoveringen ett måste för att hemmet inte ska ta skada, eller så är det något som behöver fräschas upp. Oavsett anledning är det bra att ens bostad underhålls. Det handlar dels om själva skicket på hemmet men kanske också om ditt eget välbefinnande. Går du varje dag och irriterar dig på de där ljusblå listerna eller den där svampmålade väggen i ockra från 80 talet, gör något åt det!

Man kan tala om ett höjt värde i ett välhållet hus, det kan man räkna på. Och låter man bli, trots att det behövs, skjuter man fram renoveringen till nästa ägare. Men det är svårare att räkna på trivsel.

I alla fall i kronor och ören. Men det är viktigt att trivas. Kanske allra viktigast är det med trivsel i ens eget hem.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 14 =