Dagen före dopparedagen

Dagen före dopparedagen

Vad passar väl bättre än att skriva lite om julen så här precis dagen innan. Årets höjdpunkt kanske, eller en svår stund?

Den bild jag får på näthinnan är barn som tindrar, ett långbord med hela tjocka släkten (som i Fanny och Alexander) och väl genomtänkta och mycket uppskattade julklappar. Visst kan det väl se ut så hos många, men det är viktigt att komma ihåg att även under julen finns det stora variationer i hur firandet ser ut.

Nu är ju hemmafruarna en hotad yrkesgrupp (till antal) men så länge allt slit låg på kvinnan och mamman var det nog en vanlig syn att när julmaten väl stod på bordet och julklapparna var präktigt inslagna i silkiga snören var mamman så trött att hon somnade.

Vi lever ju i ett land med stor valfrihet – nyttja det till att skapa dig den jul du vill ha. För är det inte lite konstigt, kan jag tycka, att vi ska smälla in allt det där som de flesta av oss egentligen hela tiden vill, just den 24 december, att äta middag med nära och kära lite då och då, spritt över året, få och framför allt ge presenter, ta det lite lugnt och umgås?

Försök att hitta just din jämvikt, och skapa den jul som du vill ha. Julen, årets höjdpunkt kanske främst för barnen ska inte vara en källa till stress.

Det kanske är svårt, för julen är både väldigt mycket förväntning och inte minst en helg fylld av traditioner. Det kanske svider lite hos andra om något ska ändras och kanske förenklas eller fördelas på annorlunda och nytt vis. Men stå på dig, det går, för under julen ska alla vara snälla.

I januari brukar man läsa om de bästa spartipsen och årets första månad är för de flesta årets fattigaste, hur kul är det – att inleda ett helt nytt år med att vara luspank? Försök att hålla igen, ska du köpa till många, sätt en budget. Barn önskar sig ofta mycket saker utan att egentligen veta vad det kostar. Det är inte fel att upplysa även ett litet barn om kostnader och pris. Till och med jultomten måste tänka på pengar, så att det räcker till alla (den där jultomten är ju en diffus figur, tjock och röd och glad, kanske svårt att göra honom till ekonom, men värt ett försök).

Det kan också vara viktigt att komma ihåg att alla har sin egen hållning till julen, respektera den som inte vill, inte kan eller kanske av annan anledning inte associerar just julen till något fint och glimrande.

Jag avslutar med en anekdot som hände för många år sedan. Jag ondgjorde mig över Janssons frestelse inför mina väninnor. Egentligen sa jag högt, borde det går att göra Jansson på redan skuren potatis, frusen pommes strips, genialt tyckte jag. det gick inte bra, inte bra alls. Min ena väninna hade gjort det, oätligt. Till och med hennes farmor grinade illa. Men det blev jul i alla fall.

Här firas med god mat, ett julpussel, hantverkare som gör i ordning badrummet och vi andra i familjen.

En God och stressfri jul önskar jag dig!

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =