Om att sätta gemensamma mål

Om att sätta gemensamma mål

Nu är julen över, de röda dagarna har duggat tätt, och det vardagliga livet kan börja.  Och har man för avsikt att lägga till eller ta bort något ur sitt liv, vilket faktiskt nyårslöftena brukar handla om,  är det inspirerande att göra det nu. Ett nytt år,  som ett oskrivet blad, och alla förutsättningar att ändra det som behöver ändras. ligger framför dig.

Kanske handlar löftet  om att träna mer, spara mer, eller sluta med något.  Vi har tagit ett gemensamt nyårslöfte, och självklart individuella.  I vår familj har jag varit den enda som envist och utan uppehåll velat fira julen utomlands. Nu verkar jag ha fått gehör för min önskan, efter sisådär 25 år!

Nu ska alltså denna brokiga skara människor, också kallad familjen, enas om resmål. Några vill till alperna, andra till stranden. Det är kul att ha fostrat diskussionsbenägna individer, men det kan också vara lite påfrestande.

Vi har istället, i samförstånd, enats om att spara pengar till denna resa över jul och nyår 2016. Gemensamt. Vi börjar med det och låter summan avgöra destination. Det är lite olika inkomstnivåer, men alla bidrar på sitt vis. Den yngsta går ned i månadspeng och är väldigt engagerad i att skaffa ett sommarjobb. För den med oregelbunden inkomst handlar det om ett sparande procentuellt i relation till vad hen får ut. För det är också roligt att fostra individer som förstår att man måste spara för att uppnå något. Det gör vi nu, tillsammans dessutom.

Den där delaktigheten är viktig. Utan egen insats blir det svårare att förstå relationen mellan vägen och målet, ja, mellan sparandet och resan, tror jag. Hur påläst och informerande man än försöker vara  som förälder kan det vara svårt att fostra ekonomiskt allmänbildade personer.  Det finns också ett ganska utbrett tabu när det kommer till  privatekonomi.  Vi delar gärna med oss av våra upplevelser i exotiska länder och det senaste i köket, men talar sällan om hur vi fick råd med detta.

Som sonen, när han var fyra år, när jag talade om att vi måste hålla i pengarna, trodde att det bara var att hämta mer i den där maskinen i väggen. Den ger ju alltid ut pengar.

Och idag har vi begreppet curling, som inte bara innefattar en sport där banan sopas ren för att nå framgång, utan även i bemärkelsen uppfostran med föräldrar som i sin iver att hjälpa barnet och skydda det, i själva verket kanske gör det motsatta?

Vad tror du?

 

Hälsningar

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 9 =