Se upp för fallgroparna på fritidshusmarknaden

Med våren och värmen väcks ofta tankarna på ett fritidshus till liv

Sverige har ett rikt utbud av fritidshus, allt från den lilla torparstugan som saknar både el och rinnande vatten, till sommarstugan som egentligen är en året runt- bostad.  Det påverkar också prisbilden förstås. SBAB har sammanställt ett antal tips på vägen för dig som köpare, som förhoppningsvis kan hjälpa dig att undvika det värsta fallgroparna.

Tänk på det här: 

Fundera på vilket avstånd,  och framför allt hur lång restid du kan tänka dig, mellan hemmet och fritidshuset. Är det Ok med lite längre resväg eller vill du ha det nära?

Fallgrop: Du förälskar dig i ett fritidshus långt hemifrån, barnen blir åksjuka redan i första kurvan under  den långa bilresan och det  blir till en mardröm i sig att ta sig dit.  Avståndet gör att ni till slut tröttnar.

Fundera på hur ofta du kommer att använda fritidshuset, bara på semestern eller vill du åka dit året om? Ett fritidshus med enklare standard fungerar under sommaren, men vill du kunna åka dit året om så bör det bra att titta på ett fritidshus med bättre standard.

Fallgrop: Du slår till på ett ganska billigt fritidshus med potential, och tänker att du kan elda lite mer för att få upp värmen, eftersom du vet att du vill åka dit på hösten. Du funderar hur du tänkte, när du sitter på utedasset och fryser i oktober.

Är du händig och tycker att det är kul att snickra och måla?  Då kan ett fritidshus med visst renoveringsbehov vara något för dig.

Fallgrop: Du överskattar din egen förmåga, tror att du är lite händigare än vad du i själva verket är. Och på TV ser allt så lekande lätt ut när Ernst far fram. Du inser att du hellre vill ta det lugnt på semestern, tittar lystet på hängmattan,  och tröttnar snart på både snickarbälte och blå tumnaglar.

Köper du ett fritidshus i en populär trakt dit många gärna åker på semester, ha en plan för att du kan få många gäster. Prata ihop er om en strategi för gästerna som garanterat kommer på besök.

Fallgrop: Vem är den där Arne egentligen? Var han din eller din partners gamla kollega från förr?  Efter semestern behöver ni semester, på grund av alla gäster som glatt avlöst varandra.

 

Lycka till!

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.